Analize hematologie | Cele mai bune preturi pentru analize numai la Synlab

6 aprilie 2023

Ce sunt analizele de hematologie si de ce sunt importante?

Hematologia este ramura medicinei care se ocupa de studiul sangelui si al bolilor care il afecteaza. Sangele este un tesut lichid format din celule (eritrocite, leucocite, trombocite) si plasma (partea lichida care contine proteine, hormoni, anticorpi, etc.). Analizele de hematologie sunt teste de laborator care masoara diferite aspecte ale sangelui, cum ar fi numarul si tipul celulelor, concentratia de hemoglobina, viteza de sedimentare a eritrocitelor, coagularea sangelui, etc.

Analizele de hematologie sunt importante pentru diagnosticarea si monitorizarea unor boli care afecteaza sangele sau organele hematopoietice (care produc celulele sanguine), cum ar fi anemiile, leucemiile, limfoamele, trombozele, hemofilia, etc. De asemenea, analizele de hematologie pot oferi informatii despre starea generala de sanatate a organismului, despre functionarea unor organe (ficat, rinichi, splina), despre raspunsul imun sau despre eventuale infectii.

HomepageCum se efectueaza analizele de hematologie?

Analizele de hematologie se efectueaza pe baza unei probe de sange recoltate dintr-o vena periferica (de obicei de la nivelul bratului) sau dintr-o punctie osoasa (in cazul unor boli mai grave care afecteaza maduva osoasa). Proba de sange este prelucrata in laborator cu ajutorul unor aparate automate sau prin examinare microscopica. Rezultatele analizelor se raporteaza la niste valori normale stabilite in functie de varsta, sex si alte conditii specifice.

Ce tipuri de analize de hematologie exista?

Exista mai multe tipuri de analize de hematologie, in functie de parametrii masurati. Cele mai frecvente sunt:

- Hemoleucograma completa: este o analiza care masoara numarul si procentul celulelor sanguine (eritrocite, leucocite, trombocite), concentratia de hemoglobina si hematocrit (volumul ocupat de eritrocite in sange), indicele eritrocitar (care reflecta dimensiunea si culoarea eritrocitelor), formula leucocitara (care arata procentul diferitelor tipuri de leucocite) si numarul de reticulocite (eritrocite tinere). Hemoleucograma completa este utila pentru diagnosticarea si monitorizarea anemiilor, infectiilor, inflamatiilor, alergiilor, leucemiilor, etc.

- VSH: este o analiza care masoara viteza cu care eritrocitele se sedimenteaza intr-un tub vertical in decurs de o ora. VSH este un indicator nespecific al inflamatiei sau al unei boli cronice. Valorile crescute pot indica infectii bacteriene sau virale, boli autoimune, boli reumatice, boli maligne, etc.

- Coagulograma: este o analiza care masoara timpul si calitatea coagularii sangelui. Coagulograma include mai multi parametri, cum ar fi timpul de protrombina (TP), timpul partial de tromboplastina activata (TPTA), fibrinogenul, INR (raportul international normalizat), D-dimerii, etc. Coagulograma este importanta pentru diagnosticarea si monitorizarea tulburarilor de coagulare.

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Analize hematologie | Cele mai bune preturi pentru analize numai la Synlab

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro