Analiza evaluarilor riscului de tara: Imbunatatire in Japonia si Statele Unite, dar riscul zonei euro este in crestere

Evaluarea riscului de tara realizata de catre Coface masoara nivelul mediu al incidentelor de plata cauzate de companiile dintr-o anumita tara in cadrul tranzactiilor comerciale ale acestora. Nu se refera la datoria suverana. Pentru a determina riscul de tara, Coface combina perspectivele economice, financiare si politice ale tarii respective, experienta Coface privind platile si evaluarea climatului de afaceri.
Evaluarile au o scara cu sapte niveluri: A1, A2, A3, A4, B, C si D.


Din punctul de vedere al Coface, economia mondiala este marcata, in prezent, de divergenta dintre trei zone semnificative avansate: contractia economica din zona Euro se inrautateste (prognoza curenta de
-0,3% in 2012 versus -0,1% anterior), in timp ce cresterea nord-americana se stabilizeaza la 2%, iar activitatea isi revine in Japonia, cu o crestere de 1,8%, dupa ce in 2011 a inregistrat o scadere de -0,9%.

In acest context economic contrastant, Coface a urcat indicii de evaluare a riscului pentru sapte tari - incluzând Statele Unite si Japonia - si le-a retrogradat pe cele apartinând altor noua tari, printre care Portugalia si Argentina.

• Companiile americane si japoneze beneficiaza de pe urma perspectivei lor economice favorabile.

Semnele revigorarii economice au determinat Coface sa plaseze evaluarea de nivelul A2 a Statelor Unite sub o perspectiva pozitiva si sa elimine perspectiva negativa a evaluarii de nivelul A1 a Japoniei.

Increderea si consumul pupulației americane se restabilesc in ciuda cresterii pretului petrolului si a stagnarii venitului disponibil. Imbunatatirea pietei fortei de munca se observa acum intr-un numar semnificativ de state, insa ritmul ramâne la un nivel insuficient pentru a determina o reducere rapida a somajului. In general, nivelurile datoriilor corporațiilor sunt foarte mici, iar companiile sunt foarte profitabile. In 2011, au crescut investitiile corporaților. Totusi, IMM-urile americane ramân fragile din cauza dificultatilor pe care le intâmpina in obtinerea creditelor. Coface remarca o evolutie pozitiva a in experiența sa de plata cu companiilor americane.

Dupa scaderea abrupta a activitatii, ca urmare a evenimentelor catastrofale din martie 2011, se asteapta ca economia japoneza sa-si revina, stimulata de cererea interna si exporturi mai puternice. Exporturile, motorul traditional al cresterii japoneze, vor beneficia de pe urma redresarii activitatii economice a Statelor Unite si de pe urma vitalitatii tarilor asiatice in curs de dezvoltare. Chiar si intr-un mediu de contractie economica, comportamentul de plata al companiilor japoneze a ramas pozitiv.

• Companiile europene sunt inca marcate de framântari, in special in Portugalia

Contractia economica din zona Euro se inrautateste, in special in Italia, Spania si Portugalia.

Prognozele de crestere pentru Italia si Spania in anul 2012 au fost revizuite la -1,5%, respectiv -1,2%. In ianuarie 2012, Coface a retrogradat aceste doua economii majore din zona Euro la nivelul A4, iar experiența sa privind platile cu aceste tari continua sa se deterioreze la inceputul lui 2012.

In acelasi timp, Coface observa o deteriorare pronuntata a situatiei financiare a companiilor portugheze. Este probabil ca recesiunea acestei tari sa se adânceasca si mai mult in 2012 (-4%). Retrogradata la nivelul A4 in martie 2011, apoi plasata sub perspectiva negativa in septembrie 2011, Portugalia a mai coborât o treapta, la nivelul B. In ciuda asistentei europene primite, solvabilitatea statului continua sa se degradeze, iar masurile din perioada de austeritate au fost extinse in eventualitatea unei scaderi asteptate a cererii europene. Situatia companiilor portugheze, la fel ca cele spaniole, este caracterizata de o explozie a datoriei externe, care in prezent depaseste 180% din PIB, ceea ce explica vulnerabilitatea lor extrema la evolutiile economice negative. Din 2011, Coface a inregistrat o crestere a incidentelor de plata, in special in sectoarele constructiilor, distributiei si textilelor.

• In Australia si Noua Zeelanda, in ciuda cresterii puternice, sectoarele de productie se afla intr-o situatie dificila

In ciuda cresterii solide asteptate in 2012, +2,8% pentru Australia si +3,2% pentru Noua Zeelanda, evaluarile de nivelul A1 ale acestor tari sunt plasate acum sub perspectiva negativa. Impulsionata de sectorul minier, aceasta creștere ascunde dificultațile sectoarelor de productie si turism, care sunt mult mai sensibile la mixul pret-competitivitate. Cu exceptia sectorului minier, companiile intâmpina dificultati in obtinerea creditelor, fapt ce determina perioade de plata mai mari. Peste jumatate dintre companiile australiene studiate au indicat faptul ca perioadele de plata pe care le acorda clientilor lor s-au extins cu mai mult de 60 de zile. In februarie 2012, pe o scala alunecatoare de sase luni, falimentele companiilor au crescut cu 17% in Australia si cu 109% in Noua Zeelanda.

• In Argentina, masurile restrictive ale guvernului pun capat imbunatatirii riscului remarcata in 2011

Coface a inlaturat perspectiva pozitiva a evaluarii de nivelul C aferenta Argentinei, in urma inrautatirii situatiei afacerilor la inceputul anului 2012. Coface remarca intârzieri ale platilor in urma implementarii masurilor de control privind schimbul valutar si importurile, in contextul deteriorarii conturilor publice si externe. In tarile emergente, tendintele protectioniste - puternice in special in America Latina - au devenit un factor cheie in riscul de credit corporatist. In ciuda unei tendinte economice pozitive, accesul importatorilor la valuta straina poate deveni uneori - si intr-un mod imprevizibil - mai dificil din cauza unor decizii de reglementare.
 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro