Analistii se asteapta ca BNR sa scada dobanda cheie la 7% de teama leului tare

25 iunie 2007

Boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar putea cobori dobanda de politica monetara pana la 7%, de la un nivel anual de 7,25%, la sedinta din 25 iunie, intr-o incercare de a stopa aprecierea execesiva a leului, aflat "sub asediu", se asteapta analistii pietei financiare. "Ma astept ca BNR sa scada rata dobanzii de politica monetara de la 7,25% la 7,00% pe an, iar motivul singular ar fi aprecierea leului", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, pentru NewsIn.

Leul s-a apreciat de la inceputul anului cu 5,32% fata de euro (aproape 18 bani), de la 3,3560 lei/euro, cat era pe 3 ianuarie, pana la 3,1774 lei/euro, cat era cursul oficial anuntat pe 22 iunie de BNR. Fata de dolar, leul a castigat, in aceeasi perioada, 17 bani (6,73%), de la 2,5374 la 2,3666 lei/dolar.

"Cred ca banca centrala o sa scada luni rata dobanzii de politica monetara cun 0,25 sau 0,50 puncte procentuale, dar cel mai probabil pana la 7,00% pe an. Aprecierea leului din ultima vreme ar fi un motiv care ar sustine o asenmenea masura. Un alt motiv ar fi si faptul ca evolutia de pana acum a inflatiei e foarte buna. Nu vad de ce nu ar mai diminua banca centrala dobanda de politica monetara mai ales ca leul este sub asediu", a spus analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila, pentru NewsIn.

Hancila a explicat ca inflatia e la un nivel foarte bun, chiar daca in ultimele doua luni a revenit usor, dar "asta nu a avut legatura cu politica monetara a BNR, ci cu preturile administrate si cele volatile care nu sunt influentate de aceasta".

In ce priveste rezervele minime obligatorii, Hancila a precizat ca se asteapta ca banca centrala sa inceapa sa le scada abia spre sfarsitul anului.

"E posibil ca BNR sa scada rata dobanzii de politica monetara cu cel putin 0,25% , daca nu chiar cu 0,50%, in primul rand din cauza aprecierii leului si in al doilea rand ca urmare a performantei inregistrate de inflatie", a spus si seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, pentru NewsIn.

Dumitru a mai spus ca nu se asteapta neaparat ca BNR sa scada rata rezervelor minime obligatorii, dar a atras atentia ca la ultima sa sedinta banca centrala a anuntat ca va continua "procesul de armonizare a Regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii potrivit standardelor Bancii Centrale Europene". in acest sens, "urmatoarea miscare ar fi sa scoata din baza de calcul rezervele minime obligatorii in valuta la depozitele cu scadenta mai mare de doi ani", a explicat Dumitru.

"Cred ca BNR va scadea dobanda de politica monetara cu 0,25% la 7,00%. Cred ca e firesc sa o scada, avand in vedere inflatia, care nu este un pericol", a declarat directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, pentru NewsIn.

O scadere a dobanzii cheie a BNR ar putea fi in acelasi timp o incercare indirecta de oprire a aprecierii leului si de temperare a intrarilor de capitaluri speculative, a explicat Voinea.

"Nu stiu cand va reduce banca centrala rezervele minime obligatorii, dar ar fi firesc sa o faca. Cred ca rezervele minime vor fi scazute drastic in cursul acestui an, dar nu pot sa spun cand", a adaugat Voinea.

Si analistii Unicredit estimeaza ca BNR va decide luni scaderea dobanzii cheie la 7,00%. "Ne asteptam la o noua scadere a dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale pana la 7,00% in sedinta conducerii BNR din 25 iunie, pe seama presiunilor semnificative de apreciere a leului", se spune intr-un raport publicat in aceasta saptamana de grupul financiar.

Banca centrala a diminuat in acest an dobanda cheie, de trei ori consecutiv, de la 8,75% pe an, cat era in februarie, pana la 7,25% in luna mai. De la ultima scadere de dobanda, de la 7,50 la 7,25% pe an, leul a reusit totusi sa castige aproape 14 bani fata de euro (4,11%).

Inflatia anuala a urcat usor in ultimele doua luni, de la 3,66% in luna martie la 3,81% in mai, insa inflatia anuala medie s-a temperat in mai pana la 4,8%, nivel inferior celui atins in luna precedenta, de 5,1%.

La inceputul lunii mai, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declarase ca diferanta intre inflatia medie si dobanda de politica monetara - rata reala a dobanzii - este indicatorul restrictivitatii politicii monetare, si nu nivelul dobanzii in sine. "in februarie, rata reala era de peste 4%, iar acum am ajuns la o rata neutra, care este de circa 2%, in opinia noastra", a mai spus Isarescu.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro