Deprecierea leului a stimulat scumpirea serviciilor, mai ales a celor de telefonie mobila, dar si a legumelor si fructelor si a mentinut inflatia anuala intre 6,3-6,6%in noiembrie, in usoara temperare fata de luna precedenta, pe fondul reducerii efectelor secetei, care au atins apogeul in septembrie. "Cred ca vom observa o reducere usoara a ratei de accelerare a inflatiei in noiembrie 2007 fata de luna precedenta si de aceeasi luna a anului trecut pe fondul unui efect de baza. In luna noiembrie a anului trecut, fata de aceeasi luna din 2005, inflatia ajunsese la peste 1%", a explicat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.
Analistul a mai spus ca deprecierea leului in noiembrie a constituit principalul motor al cresterii preturilor, care va duce si inflatia anuala catre 6,1-6,3% in 2007.
Pe de alta parte, Anghel considera ca preturile fructelor si legumelor, care in aceasta perioada a anului provin in mare parte din import, au crescut pe fondul deprecierii leului, insa pe plan intern vede o diminuare a efectelor secetei si considera ca varful acestei influente s-a manifestat deja in septembrie, dupa care "in octombrie, curba s-a aplatizat". "Cred ca in noiembrie, pe langa efectul de baza, vom observa o usoara deteriorare pe segmentul legumelor si fructelor, care sunt in mare parte importate. Exista riscuri pe zona, care vor urca preturile marfurilor din import", a declarat Anghel.
Astfel, pentru finalul lunii noiembrie Anghel estimeaza o inflatie anuala de 6,3-6,5%.
Directorul trezoreriei de la ING Bank Romania, Florin Citu, apreciaza inflatia anuala in noiembrie 2007 la 6,6% fata de aceeasi luna a lui 2006 si considera ca saltul fata de luna precedenta a acestui an a fost de 0,9%. "In noiembrie avem un efect de baza puternic, ceea ce ar putea diminua putin influenta deprecierii leului", a explicat seful trezoreriei de la ING.
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca inflatia a accelerat, in noiembrie, cu 0,8% fata de luna precedenta si cu 6,6% fata de aceeasi luna a anului trecut, mai ales pe fondul scumpirii energiei termice si alimentelor, precum si din cauza deprecierii leului. Aceasta inflamare ar contribui la accelerarea inflatiei, la sfarsitul acestui an, pana la 6,5%.
Si Rozalia Pal, senior economist la Unicredit Tiriac Bank Romania, este de parere ca inflatia s-a accentuat cu 0,8% in noiembrie fata de octombrie, respectiv cu 6,5% fata de a unsprezecea luna a anului trecut. "Ne asteptam la cele mai mari cresteri pe componenta de servicii, indeosebi cele de telefonie, din cauza deprecierii leului cu aproape 4% fata de luna precedenta. Pe de alta parte, estimam o decelerare a cresterii preturilor la produsele alimentare", a mai spus analistul.
Presedintele Chartered Financial Analysts (CFA), Dragos Cabat, estimeaza, pe de alta parte, ca inflatia s-a accelerat cu 0,72% in noiembrie fata de octombrie, respectiv cu 6,45% fata de penultima luna a anului trecut, conditii in care inflatia anuala ar putea ajunge la 6,3% in decembrie.
Aprecierile analistilor pentru inflatia de la sfarsitul acestui an se plaseaza pe o plaja mai larga, de 6-6,8% in decembrie raportat la finalul anului 2006.
Citu spune ca inflatia ar putea ajunge chiar la 6,8% pe intreg anul 2007, dar noteaza ca media estimarilor din piata este in prezent de 6,4%. "Prognozele sunt conservatoare, deoarece exista inca o anumita inertie in aprecierile analistilor", a adaugat el.
Pentru sfarsitul anului, Pal apreciaza ca inflatia ar mai putea fi mai mica de 6% doar in cazul unei intariri semnificative a leului. Pal considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine dobanda de politica monetara la nivelul actual, dar nu exclude o majorare in ianuarie.
Anghel considera ca BNR ar putea majora dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale in ianuarie, pana la 8%. In context international, urcarea dobanzii de catre BNR, in conditiile in care Banca Centrala Europeana (BCE) sau banca centrala din SUA, Federal Reserve, vor mentine probabil dobanzile, ar putea mari diferentialul de dobanda in favoarea leului, sporind astfel atractivitatea monedei nationale, care a avut de suferit in ultimele luni, pe fondul lipsei de incredere din piata.
Pe de alta parte, Anghel spune ca limita superioara a intervalului avut in vedere de BNR pentru inflatia din 2008, de 4,8%, poate fi atinsa "in conditiile unui an agricol relativ normal", insa banca centrala "are instrumente limitate" si nu isi permite erori. Economistul sef al BCR a adaugat ca atigerea prognozei asupra inflatiei este foarte importanta deoarece poate conduce la o consolidare a increderii investitorilor straini.
Referitor la posibilele interventii ale bancii centrale in piata valutara, Anghel a explicat ca nu vor fi necesare. "Volumul fondurilor speculative in Romania este sub 10% din rezervele internationale, iar BNR nu va avea o problema daca va trebui sa se lupte cu acestea, mai ales ca banca centrala controleaza foarte bine evolutia lichiditatilor in moneda nationala", a spus economistul, care a adaugat ca institutia va fi, insa, nemultumita in cazul in care apar fluctuatii mari de curs, sugerand ca, in acest caz, interventiile BNR in piata nu sunt exluse. "Astfel de corectii nu sunt sanatoase pentru operatorii economici, dar mai ales pentru macrostabilitatea economiei romanesti, pentru inflatie si pentru perceptia investitorilor", a spus Anghel.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat, spre sfarsitul lunii trecute ca institutia nu este "confortabila" cu fluctuatiile de curs de schimb ale leului, deoarece acestea "nu fac bine" economiei in contextul in care leul se ieftinea spre 3,64 lei/euro, un nivel minim pe 2007 la momentul respectiv pentru moneda nationala, care marca o depreciere de circa 17% fata de nivelul de 3,11 lei/euro atins la inceputul lunii iulie.
"Pentru o economie mica si deschisa ca a Romaniei, (cursul de schimb) este o variabila vitala. Fluctuatiile de curs nu fac bine economiei. In ciuda faptului ca tintim inflatia, nu suntem confortabili cu variatiile mari de curs", spunea Isarescu.
Inflatia anuala a ajuns in octombrie la 6,84%, in conditiile in care indicele preturilor de consum a crescut fata de luna septembrie cu 0,97%. Preturile marfurilor alimentare au crescut, in octombrie, cu 1,3% fata de septembrie, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,7%, iar tarifele serviciilor cu 1%. Cele mai mari cresteri de preturi s-au realizat la ulei comestibil (11,73%), oua (7,96%) si gaze (3,66%).
Rata medie lunara a inflatiei a fost in primele zece luni din 2007 de 0,5%, in timp ce in aceeasi perioada a anului trecut a fost de 0,3%.
NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro