Ambasadorul SUA, Mark H. Gitenstein a turnat ieri ultima sapa de beton la structura noii cladiri a Ambasadei SUA din Baneasa si a multumit muncitorilor români care au lucrat la constructie. La ceremonie a participat si Cosmin Onisii, director la Directia SUA si Canada din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Ambasadorul SUA le-a multumit celor 400 de muncitori români „care ne ajuta sa construim noua cladire a ambasadei, o cladire ce respecta cele mai înalte standarde de eficienta energetica. Acest proiect a fost realizat cu materiale românesti, de catre muncitori români.”
La acest proiect au fost investite pâna în prezent peste 600.000 de ore de munca fara a se înregistra niciun accident de munca. Lucrarile de constructie au început în luna iunie, 2009, inaugurarea complexului ambasadei fiind programata pentru vara anului 2011. Cladirea are 18 metri înaltime, 3 nivele si o suprafata de 10.000 m². La ridicarea constructiei s-au folosit 15.000 m³ de beton. Se estimeaza ca proiectul de constructie va aduce economiei românesti 60-80 de milioane de dolari.
În conformitate cu legea americana, contractul pentru proiectarea si constructia noului complex a fost acordat unei companii americane, American International Contractors (AICI-sp) – Special Projects, în septembrie 2008. Printre firmele românesti de constructii ale caror servicii au fost contractate de AICI-sp si care lucreaza la proiect, se numara Bog’Art, Sommering, Apolodor, CamServ, Master Build, Green Shop, Alusystem, NM Construct, Lafarge, Schindler-Romania si Meva.
Noul sediu al Ambasadei SUA se va întinde pe o suprafata de 40.000 de metri patrati, într-o zona ce cuprinde atât spatii rezidentiale, cât si spatii comerciale, în nordul capitalei, în apropierea padurii Tunari.
Prin sediile de ambasade construite în întreaga lume, Departamentul de Stat al SUA este lider în proiectarea si construirea de cladiri eficiente energetic. Ambasada SUA le-a solicitat companiilor de constructie românesti sa garanteze ca noul complex respecta normele stricte impuse de catre U.S. Green Building Council prin programul de certificare Leadership in Energy and Environmental Design.
Proiectul noului sediu al ambasadei integreaza tehnologii inovatoare în ceea ce priveste reducerea consumului de apa, optimizarea eficientei energetice, managementul materialelor de constructie si al deseurilor si crearea de spatii verzi deschise menite sa reduca emisiile de caldura. Firmele de constructie vor folosi vopsele si materiale de constructie ecologice, menite sa reduca emisiile chimice si de caldura în atmosfera. Amplasarea cladirii si orientarea ferestrelor vor folosi la maximum lumina naturala. În interior vor exista tehnologii avansate care vor permite modificarea automata a iluminatului electric în functie de intensitatea luminii naturale.
De asemenea, consumul de apa în interiorul si exteriorul cladirii va fi eficientizat. Pentru a utiliza cât mai putin spatiu, parcarea va fi construita pe doua nivele, iar sediul este amplasat lânga statii de autobuz pentru a încuraja folosirea mijloacelor de transport în comun.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro