Ambalaje din carton

8 octombrie 2015

Conform definitiei din „Small Business Encyclopedia”, ambalajul sau packaging-ul (echivalentul cuvantului in engleza, termen de care auzim din ce in ce mai des in zilele noastre) se refera la un recipient sau un invelis care pastreaza un produs sau un grup de produse, permitand izolarea acestora de mediu spre a le proteja, a le conserva, a le transporta ori a le pune in valoare in scopuri comerciale sau estetice.

Functiile ambalajelor sunt:
- protectie fizica;
- bariera de protectie pentru praf, oxigen, vapori de apa etc;
- siguranta-ambalajul joaca un rol deosebit de important in vederea reducetii riscurilor de transport;
- comoditate-pentru vanzare, pastrare, utilizare sau reutilizare;
- marketing - comunicatiile de marketing si design-ul grafic sunt tiparite pe ambalaj.

Desi greu de crezut, oamenii au folosit ambalaje inca din cele mai vechi timpuri, ambalaje pe care le obtineau folosind resursele de care dispuneau in acele momente(scoici, tigve din coaja de dovleac, tesaturi sau organe de animale). Mai tarziu au inceput sa fie folosite materiale din lut, otel si hartie.

Hartia si cartonul s-au dezvoltat ca materiale de ambalare incepand cu secolul al XIX-lea. Ca multe alte lucruri care au schimbat cursul existentei noastre, ne-au schimbat in bine sau in rau viata, cartonul a fost descoperit din gresala in anul 1870 de catre Robert Garr, tipograf din Brooklin.

Momentul de glorie al folosirii cartonului a fost anul 1952 cand s-a descoperit Tetra Pak, un carton care era tratat cu un strat de polietilena si care permitea ambalarea, pastrarea si transportul lichidelor ca laptele sau sucurile naturale, ceea ce s-a dovedit a fi o adevarata amenintare pt sticle si cutii de tabla.

Ambalajele din carton prezinta o serie numeroasa de avantaje, asa se explica si faptul ca peste 50% din ambalajele folosite pe plan mondial sunt de acest tip.

Dintre avantaje am putea enumera: recuperarea integrala a ambalajelor din carton si introducerea acestora in procesul de producere a hartiei, sunt de aproximativ 3 ori mai usoare ca restul ambalajelor, costuri mici de productie, durata redusa de producere a ambalajelor din carton.


» Preluat de pe LivePr.ro
- Ambalaje din carton

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro