Alternative ce reduc cheltuielile destinate achizitiei de software

28 iulie 2006

Licente Windows XP, aproape 450 de euro, licente Microsoft Office, cel putin 1.000 de euro, antivirus, 100 de euro. Buna desfasurare a afacerii tale: nepretuita. Dar cam piperata. Acestea sunt insa numai  cateva din cheltuielile aproape obligatorii pentru desfasurarea activitatii unei firme si sunt niste estimari aproximative pentru cinci computere .... cheltuielile crescand aproape proportional cu numarul acestora.

Aceste cheltuieli mari au o singura explicatie: Microsoft, compania ce produce si comercializeaza pachetul de programe Office si sistemul de operare Windows. Exista insa si solutii pentru a reduce semnificativ costurile cu partea de software necesara computerelor: renuntarea la produsele Microsoft si apelarea la solutii asemanatoare ce exista pe piata. Iar piata ofera alternative, trebuie sa sti doar unde sa cauti si sa te desprinzi de inertia generata de utilizarea soft-urilor de la Microsoft.

Cea mai mare economie poti sa o faci renuntand la programele Word si Excel, incluse in suita Microsoft Office. Cel mai ieftin pachet Office, ce include numai editorul de text Word si de calcul tabelar Excel, costa in jur de 700 lei. Daca vrei sa faci si prezentari in Power Point plus programul Publisher costul se ridica pe la 900 lei, in timp ce daca te intereseaza baze de date si vrei si Acces trebuie sa dai peste 1.300-1.400 lei.

Exista insa si posibilitatea sa editezi text, sa faci tabele sau prezentari gratuit. Solutia se numeste OpenOffice si este varianta open-source a Office-ului de la Microsoft. OpenOffice cuprinde programele de baza: editor de text, de calcul tabelar si prezentari, plus un program de grafica si soft destinat calculelor matematice complexe. Pachetul se descarca gratuit si destul de rapid de pe Internet, intrucat exista si posibilitatea de descarcare a programului de pe un server din Romania. OpenOffice este practic o clona gratuita a Microsoft Office. Programele arata si lucreaza in mod similar, iar documentele salvate in Office se pot vedea in OpenOffice. Invers insa nu: cele in format OpenOffice nu pot fi deschise cu Microsoft Office. OpenOffice ofera insa posibilitatea sa salvezi documentele in formate specifice Office, precum “.doc”, pentru a putea fi vizualizate in Word sau Excel. De asemenea, sa nu va asteptati la “floricele” gen Office, precum butoane stralucitoare si personaje animate care sa va apara pe ecran pentru a va ajuta si a va da mesaje. Programul este simplu si util.

Daca editorul de text si programul de calcul sunt compatibile cu cele ale Microsoft, anumite prezentari mai complexe create in Office nu pot fi vazute cum trebuie in OpenOffice. Poate si din aceasta cauza OpenOffice nu a muscat foarte mult din piata detinuta de Office. Numarul de utilizatori de Microsoft Office a ajuns in acest moment la 400 de milioane in toata lumea, in timp ce OpenOffice a fost descarcat de 40 de milioane. In ultima perioada insa, tot mai multe mari companii si agentii guvernamentale apeleaza la solutia OpenOffice, ce aduce o reducere importanta a costurilor, mai ales cand este vorba de sute si mii de computere.

Exista insa si alte solutii, pe bani ce-i drept, insa foarte putin folosite pe la noi. De exemplu “batranul” Word Perfect de la Corel, a carui pret este de aproape 300 de dolari, sau IBM Workplace, la un pret de aproape 70 de dolari.

Cele mai noi alternative la Office sunt insa on-line si gratis. Nu este nevoie sa instalezi nici un pachet, accesezi editorul de text sau de tabele direct de pe pagina de internet. Astfel de solutii sunt Google Spreadsheet, ce iti permite sa editezi tabele gen Excel, si Writely, un editor de text on-line care va fi integrat in curand in motorul Google. La randul ei, compania Ajax 13 ofera pe web Ajax Write si Ajax XLS, un editor de text on-line si, respectiv, un program de vizualizare a tabelelor Excel.

In Romania insa, dupa cum baietii cu “gramofonul” o stiu foarte bine, multi utilizatori casnici si  firme mai mici prefera soft-uri piratate. Asa ca e bine de stiut ca intre ilegalitate si un pret piperat exista si alte alternative accesibile si foarte utile.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro