România va atrage în acest an investiţii străine directe de circa şapte miliarde de euro, nivel apropiat de cel atins anul trecut, iar acestea vor acoperi aproximativ 60% din deficitul de cont curent, a declarat, marţi, economistul şef al grupului elen Alpha Bank, Michael Massourakis. "Deficitele de cont curent din Bulgaria şi România, de aproape 20%, respectiv 14% din PIB, sunt destul de ridicate şi suntem în mod clar îngrijoraţi", a spus Massourakis la conferinţa de prezentare a rezultatelor financiare ale băncii pe anul 2007. El a adăugat însă că investiţiile străine directe din acest an vor compensa aproape în totalitate deficitul de cont curent în Bulgaria, în mare măsură în Serbia şi în proporţie de circa 60% în România.
Pe de altă parte, România şi Bulgaria, ca noi membre ale Uniunii Europene, vor primi sume considerabile din fondurile structurale europene.
România ar urma să primească, potrivit lui Massourakis, 19 miliarde de euro în perioada 2007-2013, iar Bulgaria 4-4,5 miliarde de euro.
Astfel, orice posibilă reducere a investiţiilor străine directe - ca urmare a scăderii atractivităţii regiunii, pe fondul condiţiilor dificile de pe pieţele de creditare şi încetinirii avansului economic mondial - va fi compensată de fondurile structurale care vor finanţa, în principal, dezvoltarea infrastructurii, a arătat Massourakis.
În 2008, investiţiile ar putea încetini uşor în toate statele, ca urmare a mediului de afaceri mai dificil, dar se vor menţine la un nivel ridicat.
Pentru Bulgaria, banca anticipează un avans de circa 13% al investiţiilor, în România de 14%, iar în Serbia de aproximativ 10%, a spus Massourakis.
El a adăugat că deficitul de cont curent preocupă pe toată lumea, dar autorităţile din statele menţionate caută soluţii pentru reducerea dezechilibrelor economice. "Mă refer în special la Bulgaria, care în 2007 a avut un execedent bugetar de 3% şi care ar putea creşte în acest an, şi la România, care anul trecut a înregistrat un deficit de 2,7%, dar guvernul a anunţat măsuri de reducere a acestuia spre nivelul de 2%", a spus Massourakis.
În plus, băncile centrale din aceste state monitorizează extrem de atent situaţia deficitului şi dobânzile de politică monetară au fost majorate, ca reacţie la accelerarea inflaţiei, ceea ce va permite ţinerea sub control a creşterii preţurilor, în 2008, a adăugat el.
"Cred că îmbunătăţirea treptată a performanţelor microeconomice, în ambele state, va calma temerile investitorilor străini şi, în mod clar, nu credem în scenariul unei aterizări dure, atât în cazul Bulgariei cât şi în cel al României", a apreciat Massourakis.
În privinţa politicii monetare din România, Massourakis a spus că aceasta nu permite acumularea unor presiuni care să ducă la o devalorizare rapidă a leului.Moneda s-a depreciat cu circa 17% în a doua jumătate a anului 2007, a arătat Massourakis, astfel încât în România a avut loc deja "o aterizare lină". Massourakis consideră că un scenariu similar poate fi aplicat şi în cazul Bulgariei, care are o singură opţiune, aceea de adoptare a euro.
Portofoliul de credite acordate în România de Alpha Bank a ajuns, la finele anului trecut, la 2,71 miliarde de euro, în urcare cu 126% comparativ cu valoarea înregistrată în 2006. La finele anului trecut, cota de piaţă deţinută de Alpha Bank în România, pe partea de credite, a crescut cu 2,2 puncte procentuale, la 6,5%.
Mediafax
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro