De teamă să nu rămână în pierdere în urma devalorizării leului, cei mai mulţi comercianţii şi producătorii români se gândesc să stabilească preţurile la un curs mult mai mare decât cel oficial: 4 lei pentru un euro. Dacă îşi pun planul în aplicare, riscăm să ne trezim că vom da cu 15% mai mult pentru alimentele de import. "Piatra abia începe să se rostogolească", spun producătorii care anunţă pentru început că scumpesc uleiul, carnea, laptele şi legumele din import.
Aşadar, vom da cu 2 lei mai mult pentru un kilogram de carne importat acum cu 1,7 euro din Uniunea Europeană. Reprezentanţii Asociaţiei Române în domeniu spun că, foarte curând, vor mări preţul şi producătorii interni. Iau materiile prime din comunitatea europeană şi achită preţul tot în euro.
Mulţi manageri încearcă să acopere prin creşterea preţurilor şi o parte din pierderile anului trecut şi nu numai. Calculele rămân valabile pentru previziunea de 4 lei pentru un euro. În ultimele două săptămâni, Euro a câştigat aproape 20 de bani faţă de leu şi se apropie de nivelul de 3,7 lei. Reprezentanţii patronatelor spun că începem să plătim mai mult pentru mâncare din februarie.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro