Agricultura, urmatoarea tinta a bancilor

4 ianuarie 2007

In pofida faptului ca aportul agriculturii autohtone la bugetul statului scade de la an la an, aflandu-se cum spun multi “pe butuci”, exista si optimisti care vad partea plina a paharului. Este vorba despre reprezentantii bancilor, care estimeaza afaceri de succes in acest sector, numai bune de finantat in anii care vor urma.

“Afacerile in domeniul agricol vor reprezenta o tinta importanta pentru banci, dar intr-un viitor mai indepartat”, a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea. Aceasta inseamna ca pe la orizontul  lui 2009, micii fermieri vor fi clientii sectorului bancar. “In prezent legislatia nu este flexibila cu acest domeniu, intrucat nu ofera suficienta incredere institutiilor financiare pentru a merge pe acest segment.”, a explicat Ghetea reticenta fata de agricultura a bancilor.

Cum vanatoarea de clienti “persoane fizice” se afla pe ultima suta de metri, batalia urmeaza sa se mute in terenul IMM. De fapt, cursa bancilor pentru sectorul retail a inceput in anul 2000, persoanele fizice reprezentand pentru creditori o sursa substantiale de venituri, cu un grad de risc rezonabil.

Bancile isi ascund creditele neperformante?

“In viitor IMM-urile sunt masa de competitivitate a bancilor. Prin urmare, recomandam bancilor sa acorde credite chiar si IMM-urile cu un grad mai mare de risc, bazandu-se pe garantiile noastre, care sunt  reale”, recomanda presedintele Fondului de Garantare pentru IMM, Aurel Saramet, bazandu-se pe aceleasi estimari. Saramet a tinut sa precizeze ca numarul creditelor neperformante este mult mai mare decat cel declarat oficial de catre banci. Si asta deoarece multe intreprinderi falimentare beneficiaza la ora actuala de sprijinul tacit al  institutiilor bancare, tocmai pentru a nu scoate la iveala datele reale. Dupa integrare insa, la acordarea creditelor se va tine cont de normele Basel II. Acestea vizeaza necesarul de capital care trebuie alocat de actionarii bancilor pentru acoperirea pierderilor potentiale. Principiul de acordare al capitalului va fi urmatorul: “Pentru  clientii cu risc scazut, capitalul va fi mai mic. La risc mare, capitalul va fi mai mare”. In 2007, Fondului National de Garantare va avea in vizor in special microturismul si garantarea produselor agricole.

Afaceri cu perspective dupa aderare

Chiar daca se vor lovi de norme drastice, birocratice, intreprinderile au si un mare avantaj - ocazia de a se afirma in afara tarii. ”Dupa unele eforturi, puteti avea posiblitatea sa deschideti un cabinet in una din tarile Uniunii Europene”, spune Bogdan Baltazar, referindu-se in principal la sectorul serviciilor, cum ar fi arhitectura, constructiile, design-ul interior, cabinetele de audit, etc. Conform studiilor, sectoarele cu perspective dupa aderarea sunt cele din domeniul editorial, al masinilor electrice si echipamentelor sau din industria alimentara (vezi prelucrarea uleiului crud!), precum si constructiile civile ori mijloacele de transport. Iar pentru a fi cat mai robusti pe piata, specialistii recomanda sa va asociati, mai ales ca fuziunile vor fi la moda dupa 2007!

Adio societati fara sediu!

Odata cu intrarea in marea familie europeana, vom asista la o selectie pe cale naturala a intreprinderilor, ca urma a normelor riguroase la care trebuie sa se supuna. “Sunt multe IMM-uri care coabiteaza in acelasi apartament din punct de vedere scriptic. Numai mutarea intr-un nou spatiu, conform legilor UE, implica o serie de cheltuieli, care vor duce la desfiintarea multor societati”, este de parere presedintele ARB. Asadar, necesitatea unor investitii intr-un nou sediu (fie ca il achizitioneaza ori il inchiriaza!) va conduce la o alta serie de falimente pentru multe societati.  Acest fenomen nu reprezinta un pericol atat timp cat alte IMM-uri mai solide vor lua locul acestora.

Strategii de dezvoltare

Inainte de a demara o afacere este bine sa aveti o strategie pusa la punct. Apoi, trebuie sa aveti o echipa pe masura si servicii de calitate, deziderate fara de care puteti fi condamnati la disparitie! Nu in cele din urma societatea pe care ati infiintat-o trebuie sa genereze profit, iar dumneavoastra sa fiti in masura sa controlati costurile. De asemenea, trebuie sa urmariti riscurile si sa nu recurgeti la o tranzactie pe care nu o intelegeti. Pentru a face fata competitivitatii nu trebuie sa uitati de inovatie, intrucat cercetarea este esentiala pentru supravietuirea oricarei companii.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro