Agentiile imobiliare mai presus de lege

1 iunie 2007

Este cunoscut faptul ca regulile dupa care aceste agentii imobiliare, unele dintre ele, se ghideaza sunt una facute dupa bunul plac si nu dupa lege! Lege care lipseste cu desavarsire in Romania, deoarece in prezent  nu exista nici un act normativ care sa reglementeze activitatea agentiilor imobiliare. Tot mai des in ultima perioada oamenii au ales sa vorbesca despre aceste probleme, exemplu elocvent fiind luarea de atitudine a publicatiile www.magazinuldecase.ro. Parca in completarea celor spuse in materialele prezentate de site-ul amintit, la Galati, OJPC a amendat 6 patroni de agentii imobiliare care au introdus clauze abuzive in contractele impuse clientilor, in valoare totala de 10.500 lei. Suma nu reprezinta nimic, probabil “munca” unei singure agentii, la o singura tranzactie. Potrivit DEX, “munca” inseamna mult mai mult decat sa rasfoiesti un ziar sau o pagina de internet, sa “culegi” datele unui potential client, sa-l suni si ii ceri bani, lasand pentru altii servicile ce trebuiesc prestate pentru acei bani!

Potrivit sefilor OJPC Galati, unele agentii imobiliare au devenit dezavantajoase pentru clienti, pentru ca prin clauze abuzive introduse in contractele de intermediere isi acorda drepturi discretionare in cazul in care clientul se razgandeste, de la retinerea originalului actului de proprietate asupra locuintei, la incasarea unor comisioane foarte mari.

Ce gasim intr-un contract abuziv?

In contracte regasim de la “simpla” pierdere a sumei date in avans la dublul avansului pe care l-a dat pe apartament. “Am intalnit un caz in care omul a pierdut 200 de milioane de lei vechi, avansul pentru un apartament, iar asta pentru ca a dat banii fara nicio asigurare' a declarat, marti, Marioara Gatej, sef OJPC.

Unele dintre agentii si-au permis chiar sa se substituie instantei. “Am gasit in contractele impuse de agentii si paragrafe in care se stipula faptul ca, in caz de litigiu, decizia agentiei este definitiva si incontestabila, deci decizia acesteia o suplineste pe cea a instantei”.

Dupa nenumarate incidente , ARAI i-a atitudine! Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare intentioneaza sa stabileasca un standard profesional pentru agentii si agentiile imobiliare.

Agentiile si agentii imobiliari vor fi obligati sa respecte anumite criterii de calitate a serviciilor in relatiile cu clientii, prin introducerea unui standard profesional, care va fi elaborat de Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI), pe baza reglementarilor europene. "La nivelul forurilor europene exista o preocupare pentru monitorizarea activitatii de pe piata imobiliara, pentru ca reglementarile sunt foarte diferite de la tara la tara. Uniunea Europeana vrea sa unifice reglementarile specifice fiecarui stat si sa stabileasca reguli comune", a declarat vicepresedintele ARAI Cristian Popescu-Ialomita.

El a mentionat ca acest document va intra in vigoare, cel mai probabil, la inceputul anului viitor, iar ARAI va elabora un standard profesional romanesc, bazat in 80-90% pe reglementarile UE si amendat cu anumite prevederi specifice pietei imobiliare din Romania.

"Aceasta initiativa va introduce standardele care trebuie indeplinite de agentiile si agentii imobiliari pentru a putea activa pe piata. Astfel, piata imobiliara va fi mai transparenta, iar clientii vor beneficia de servicii profesioniste. De asemenea, piata imobiliara va fi filtrata si vor disparea asa-zisii agenti imobiliari, care nu fac decat sa vehiculeze anumite informatii", a mentionat Ialomita.

ARAI va elabora actul normativ impreuna cu Asociatia Romana de Standardizare. "Dupa elaborarea si adoptarea acestor prevederi, se va introduce si sistemul de certificare a agentului imobiliar, care ar putea fi recunoscut la nivel european", a afirmat reprezentantul ARAI.
         

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro