Afla cum iti poti amana ratele la banci in timpul pandemiei!

Categorie: Comunicate de presa

Situatia actuala la nivel mondial obliga autoritatile sa ia anumite masuri in ceea ce priveste romanii care au rate la banci. In aceasta perioada in care lupta impotriva raspandirii virusului COVID-19 este din ce in ce mai crancena, foarte multe societati si-au dat afara o parte din angajati sau i-au bagat pe acestia in somaj tehnic.

O prima consecinta ar fi imposibiltatea multora de a-si mai putea plati in continuare ratele pe care le au la banci. Din acest motiv, Ministrul Finantelor a anuntat ca ratele la banci pot fi suspendate la cererea debitorilor pana la 9 luni, dar fara a depasi data de 31 decembrie 2020.

Cine poate beneficia de aceasta derogare? Cei care au fost direct sau indirect afectati de masurile luate in aceasta perioada de criza pot face o solicitare de amanare pana la finalul starii de urgenta. O singura conditie va fi: debitorii sa nu aiba restante la banca in momentul depunerii cererilor.

In ceea ce priveste dobanzile, Ministrul Finantelor a precizat faptul ca dobanda restanta se capitalizeaza la soldul creditului existent (se adauga la credit), urmand a fi reesalonata pe toata durata creditului. Creditele ipotecare nu intra in aceasta ecuatie, in cazul acestora dobanda va fi recuperata in maxim 5 ani.

Cine poate obtine o amanare a ratelor de la banca?

De aceasta facilitate vor putea beneficia atat persoanele fizice, cat si cele juridice care au calitate de imprumutat in contractele de credit si ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia generata de raspandirea virusului COVID-19.

Ca si data limita de depunere a cererii de amanare a platii ratelor, Ministrul Finantelor a precizat ca pot fi facute pana la momentul incetarii starii de urgenta de pe teritoriul Romaniei. Cererea se poate face electronic sau prin telefon, fara a mai fi nevoie de semnarea altor acte aditionale.

Asadar, statul roman face tot posibilul pentru ca cetatenii sai sa nu aiba motive in plus de stres. Situatia actuala aduce suficient stres si panica in randul tuturor.

Pentru mai multe detalii in legatura cu acest subiect, accesati site-ul oficial botosaneanul.ro.

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Afla cum iti poti amana ratele la banci in timpul pandemiei!


Alte articole