Afacerist sau angajat?

7 mai 2007

In cautarea de noi subiecte “rasfoiam” astazi paginile internetului, cand la un moment dat am gasit postat pe un forum aceasta intrebare : “Afacerist sau angajat?” Si m-am gandit ca ar fi un subiect destul de bun pentru un material. Si oricum, nu strica sa mai pui imaginatia putin la lucru. In fond nu costa nimic si poate chiar iti mai da o idee, cine stie?

Din cate am vazut pana acum avem in fata patru categorii de indivizi:

1.Cei care vor o afacere dar nu au capital;
2.Cei care tin prea mult la programul lor fix de 8 sau 12 ore;
3.Cei care au dat gres;
4.Si cei care acum se gandesc deja la extindere;

Majoritatea intra in prima categorie. De, cine nu ar vrea o afacere din care sa curga bani, asa ca apa rece la robinet? Ne asumam noptile nedormite, dublarea numarului de tigari pe zi, pana si cateva fire albe pe cap, numai pentru a gasi acea idee cu care, fara bani prea multi, sa putem demara o afacere care sa evolueze daca nu rapid, macar constant.

Acum mai sunt si nostalgicii programului de opt ore. Iar ca afacerist novice acest lucru de lux este practic imposibil. Pana la urma insa acest motiv ramane un simplu motiv. Pentru ca de fapt in spatele lui se ascund o multitudine de alte scuze: lipsa banilor, cat mai putine responsabilitati, teama de esec, lipsa unui caracter potrivit pentru afaceri, lipsa ideilor, etc. Chiar nu vrei sa ajungi ca cele aproape 4.000 de firme care au dat faliment numai anul trecut. Este intr-adevar abordarea cea mai lipsita de riscuri, dar si cea care iti elimina de la bun inceput un viitor ca antreprenor de succes.

Vine randul celor care sunt mai inflamabili la acest subiect decat insasi benzina. Cei care au crezut ca poti face afaceri cu salariul strans pe trei-patru luni au ajuns in cele din urma cu ziarul cu anunturi publicitare in mana, in cautarea unui nou job. Pe langa banii cheltuiti la inceput cu intocmirea formalitatilor de intrare in legalitate (taxe, bani la notar, etc), mai sunt si fondurile de care ai nevoie cel putin doua luni ca sa te mentii la suprafata. Pentru ca nicio afacere nu da profit din prima zi.

Si cum am putea ignora acel segment atat de naiv incat nu stii daca sa-l scuturi ca sa-l trezesti sau sa-i intorci spatele si sa uiti ca l-ai intalnit. Aici ii avem pe care, norocosi fiind, au ceva bani: fie o matusa Tamara, fie un pamant vandut pe la tara sau o sotie bogata dar cam ... naiva. Moto-ul lor: “Eu fac, eu dreg”. Rezultatul: “Tata socru, nu ai niste marunt in buzunar?” Ei ce facem noi cu naivii astia care au senzatia ca avand banii le stiu pe toate? Sa le pui o carte in mana ca sa mai invete si ei ceva teorie nu merge, pentru ca da, ai ghicit: deja le stiu pe toate. Sa incerci sa le dai un sfat? Timp pierdut. Asa ca nu mai ramane decat sa astepti sa se dezmeticeasca singuri. Si asta dupa un dus cu apa rece, ca apa calda costa si incep sa simta deja cum se umfla factura la intretinere cu fiecare picatura care scapa pe robinet.

Dar de ce sa ne intristam? Sperante sunt. Priveste-i pe cei care au reusit cu adevarat. Cu un imprumut facut cu cap, o idee nu neaparat originala, dar cu priza la clienti, o strategie pe termen lung si multa atentie la fluctuatia cererii de pe piata au reusit. Nimeni nu spune ca le-a fost usor de la inceput. Dar acum le este, cifrele sunt imbucuratoare si deja se gandesc la noi investiti.

Si pana la urma cum ramane? Afacerist sau angajat? Oricum ar fi, urcusuri si coborasuri te asteapta pe oricare drum ai alege. Daca mergi pe mana instinctului de conservare, ramai angajat, si te trezesti la 40 de ani ca te da seful afara? Dar daca te desparti de un job sigur, in favoarea unui vis?

Nimeni nu a spus ca a lua decizii este usor. Daca stai sa te gandesti si atunci cand iti alegi hainele pentru a doua zi stai cateva minute sa te gandesti. Asa ca este de inteles cum o astfel de decizie in legatura cu viitorul tau, si chiar al intregii tale familii, iti poate da atata bataie de cap. Insa in cele din urma tot trebuie sa ta hotarasti ... ca doar nu vei iesi gol pe strada. Acum depinde daca vrei sa lancezesti in costumul tau vechi, sau risti cu ceva nou, mai incitant.

Deci, data viitoare pe ce parte a biroului te gasesc?

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro