Afacerile cu carne de pui isi revin dupa aviara

27 noiembrie 2006

Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari (UNCP) estimeaza o crestere treptata a exportulul de carne de pasare si oua, astfel incat in 2013, Romania va exporta 50.000 de tone de carne de pasare, comparativ cu cele 7,2 mii tone exportate in 2005, a declarat presedintele UCPR, Ilie Van. “Pana in 2013, estimam o crestere treptata a exportului de carne de pasare, concomitent cu diminuarea importului”, a subliniat presedintele UCPR, Ilie Van.

Potrivit datelor furnizate de UCPR, Romania a importat in 2005, o cantitate de 160.000 de tone de carne de pasare si a exportat doar 7,2 mii tone de carne de pasare. Pentru urmatoarea perioada, reprezentantii UCPR doresc o reducere a importurilor, astfel incat Romania sa importe doar 30.000 de tone de carne de pasare, in 2013. In egala masura, crescatorii de pasari vizeaza sa exporte 50.000 de tone de carne de pasare, din care 20.000 de tone in Uniunea Europeana.

"Pentru ca aceste obiective sa se realizeze, trebuie sa facem investitii mari, deoarece nu putem sa concuram pe piata europeana cu afaceri mici decat cu produse specifice, produse ecologice sau traditionale", a spus Ilie Van.

Un roman consuma peste 20 kilograme de carne de pasare pe an

In 2005, consumul de carne de pasare in Romania a fost de 450.000 de tone, adica 20,7 kilgrame pe locuitor, iar consumul mediu de oua pe cap de locuitor a fost de 235 de oua, informeaza Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari. Cifrele sunt calculate raportand productia interna realizata in sectorul industrial (217 mii tone si 2,4 miliarde oua), sectorul gospodaresc (73 mii tone si 2,7 miliarde oua) si import (160 mii tone si 40 milioane oua) la intreaga populatie a tarii de 21,7 milioane locuitori).

La nivel mondial, consumul de carne variaza intre 0 (in societatile vegetariene) si 24% din totalul ratiei energetice (in lumea bogata). Danemarca este tara cu cel mai ridicat procent de consum pe cap de locuitor. Prin cantitatea mare de proteine, carnea de pasare contine toti aminoacizii esentiali necesari unei alimentatii echilibrate. Datorita continutului caloric scazut, intra in componenta majoritatii dietelor recomandate de nutritionisti pentru obezitate.

Avantajele carnii de pui

Avantajul fata de “carnea rosie” este ca procentul de lipide este mult scazut: 2-3%, fata de carnea de vita, porc sau oaie, in care proportia de grasimi poate ajunge pana la 30%. Prepararea carnii de pui dupa indepartarea pielii va reduce si mai mult cantitatea de lipide ingerata.

„Carnea de pasare, prin cantitatea mare de proteine cu valoare biologica superioara (20-22g%), prezenta vitaminelor din grupul B, a fierului, fosforului, potasiului, zincului, cuprului si a altor elemente minerale, are proprietati nutritive valoroase, fiind recomandata intr-o alimentatie echilibrata. Datorita acestor substante nutritive continute, carnea de pasare este recomandata tuturor grupelor de varsta, a explicat Conf. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “Nicolae Paulescu”.

Alaturi de carnea de pasare, oul reprezinta in primul rand o sursa importanta de vitamine, putand fi considerat, din perspectiva continutului proteic, ”campionul alimentelor”. Amestecul proteinelor din albus si galbenus realizeaza un continut aminoacidic atat de echilibrat, incat acesta a fost desemnat termen de referinta in estimarea valorii nutritive a altor proteine.

Prin continutul ridicat de lecitine, oul confera efecte tonifiante pentru sistemul nervos central. De asemenea, se remarca bogatia in fosfor, calciu si fier a galbenusului. Ouale se pot recomanda si in tratamentul dietetic al obezitatii, deoarece din punct de vedere caloric aduce aproximativ 170 kcal/100g si are un continut redus de sodiu. Grasimile, fin emulsionate, prezente in proportie de 10-15%, sunt concentrate in galbenus.

„Ouale sunt alimente deosebit de valoroase in alimentatia copiilor si adolescentilor, carora li se pot recomanda cate un ou zilnic, iar pentru adultii sanatosi ratia optima este de 3-4 oua pe saptamana, administrate alternativ cu produsele de carne”, a completat Conf. Dr. Radulian.

Atat carnea de pui, cat si oul sunt surse importante de minerale, oligoelemente si vitamine, furnizand intr-o proportie variabila majoritatea vitaminelor complexului B, vitaminele liposolubile  A, D, K, E,  fier, cupru, zinc, magneziu, fosfor, potasiu, calciu. 

Carmen Costescu

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro