Vanzarea grupului petrolier Rompetrol de catre omul de afaceri Dinu Patriciu, estimata la 2,7 miliarde dolari, listarea transportatorului de gaze detinut de catre statul roman, Transgaz Medias, aparitia pietei pensiilor private obligatorii si decizia RCS&RDS de a renunta la listarea pe bursa londoneza pentru a contracta un credit record de 500 milioane de dolari de pe piata financiara internationala au fost evenimentele cu cel mai mare impact in lumea afacerilor, producand efecte asupra pietei petroliere, BVB, pietei fortei de munca sau chiar asupra pietei financiare internationale.
O alta tendinta care s-a manifestat puternic in 2007 este aceea ca antreprenorii fanion ai unor sectoare strategice au decis sa atraga capital strain in businessurile pe care le-au fondat in anii ‘90 si pe care nu le mai pot dezvolta prin forte proprii. Dinu Patriciu a cedat controlul Rompetrol (petrol), afacere a carei talie a evoluat de la cateva milioane de dolari in 1998 pana la 7,5 miliarde dolari in acest an. Pe lista se regasesc Horia Ciorcila, presedintele si unul dintre actionarii Bancii Transilvania, vanzatorul BT Asigurari (asigurari), Lorand Szarvadi, fondatorul Domo (retail), Florin Talpes, parintele BitDefender (IT), Zoltan Teszsari (RCS&RDS-IT/C), Nicolae Demetriade, patronul Happy Tour (turism).
“Primul an de dupa integrarea in UE a adus afaceri mult mai interesante - valoarea de tranzactionare a Rompetrol a fost de trei ori mai mare decat a Petrom, cu toate ca businessurile nu au fost atat de mult diferite, dar suntem intr-un alt moment istoric, in alte conditii macroeconomice si exista o alta perceptie a riscului”, spune Codrut Pascu, managing director la Roland Berger. “Cred ca vom vedea si mai multe cazuri de exit in 2008, in conditiile in care o parte dintre acesti “serial antreprenors” (cei care au crescut o afacere, au vandut-o si au inceput o alta) si-au dus cel mai recent business la potentialul maxim”, estimeaza Pascu.
In iunie, Petrom a cumparat circa 55,63% dintre actiunile Shell Gas Romania si 60% dintre titlurile Transgaz Services, dupa ce Shell a decis sa iasa de pe piata din Romania, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania si Elvetia. Tot in iunie, fondul american de investitii Tiger Fund Management a preluat un pachet de 30% din eJobs.ro, in urma unei tranzactii evaluate la aproximativ patru milioane de euro, iar producatorul de ciocolata Kandia-Excelent, unul dintre principalii jucatori de pe piata interna, a fost achizitionat de grupul britanic Cadbury Schweppes pentru 99,5 mil. euro.
Pe 22 iunie, au fost vandute doua pachete de actiuni ale Ceramica Iasi, reprezentand cumulat 65,86% din capitalul companiei catre Ugirofin B.V, parte din fondul de investitii Advent International, pentru 22,3 milioane de euro.
Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, cu o cota de 39%, anunta inceperea constructiei unei fabrici in comuna clujeana Jucu, investitia fiind de 60 mil. euro.
Vienna Insurance Group (VIG), companie care detine, consolidat, cea mai mare cota pe piata locala de asigurari -17,73% -, a preluat pachetul majoritar al firmei autohtone de profil Asirom, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, pentru circa 76,2 milioane de euro.
In luna august, compania de stat de petrol si gaze din Kazahstan, KazMunaiGaz, a cumparat 75% din Grupul Rompetrol, tranzactia fiind estimata la 2,7 miliarde dolari. In aceeasi luna, dezvoltatorul imobiliar israelian Globe Trade Centre (GTC) a vandut cladirea de birouri America House, situata in Piata Victoriei din Capitala, catre PBW II Real Estate Fund, un fond de investitii administrat de grupul francez Natixis, intr-o tranzactie de 120,3 milioane de euro.
Automobile Craiova cumpara pachetul de actiuni de 51% detinut de compania coreeana Daewoo Motor. Contractul de privatizare al Automobile Craiova a fost semnat in septembrie, la Frankfurt. Ford a preluat, pentru 57 milioane de euro, 72,4% dintre actiunile companiei romanesti.
In septembrie, fondul de investitii Equest Investments Balkans (EIB), parte a Equest Partners, a platit, prin intermediul subsidiarei Lynx Property, 62,5 milioane de euro pentru preluarea unui pachet de 75% din actiunile Domo Retail. O luna mai tarziu, lantul francez Carrefour, al treilea jucator pe piata de retail din Romania, a cumparat, pentru 55 mil. euro, reteaua de supermarketuri Artima, detinuta de fondul de investitii Polish Enterprise Fund V (PEF V).
Piata pensiilor private obligatorii - Pilonul II -, o afacere a carei miza depaseste 200 milioane de euro, aliniaza la start 14 companii care vor administra tot atatea fonduri, o forta de vanzare autorizata de peste 136.000 de agenti, 41 de companii de brokeraj si 2,5 milioane de angajati, care au la dispozitie patru luni pentru a intra in sistem.
Banca Transilvania si Groupama au semnat, in octombrie, contractul prin care compania franceza de asigurari va deveni actionarul unic al companiei BT Asigurari, tranzactia ridicandu-se la 90 milioane de euro.
La inceputul lunii noiembrie, RCS &RDS a renuntat la ideea listarii la Bursa de la Londra, optand pentru o finantare bancara record pentru Romania, de 500 milioane de euro, pe fondul interesului slab al investitorilor.
Media Pro cumpara de la Ringier, pentru 8,3 milioane de euro, cotidianul Pro Sport, pe care il vanduse cu cinci ani in urma, pentru suma de 7,7 milioane de dolari, cu TVA inclus.
Un grup de investitori romani si americani, reprezentati de Horia Manda, managing partner Balcan Accesion Fund si senior vicepresident al Fondului Romano-American de Investitii, a cumparat sub 7% dintre actiunile producatorului de solutii de securitate informatica BitDefender, pentru sapte milioane de dolari.
Fondul spaniol de investitii Ged, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de investitii de pe piata locala a cumparat Happy Tour, cel mai mare jucator de pe piata agentiilor de turism, pentru circa zece mil. euro.
Cea mai mare companie petroliera din Romania, Petrom, aflata in portofoliul austriecilor de la OMV, a cumparat dizivia de servicii petroliere a Petromservice pentru 328,5 milioane de euro.
Tranzactia anului
In luna august, compania de stat de petrol si gaze din Kazahstan, KazMunaiGaz, a cumparat 75% din Grupul Rompetrol, tranzactia fiind estimata la 2,7 miliarde dolari.
www.standard.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro