Afaceri in familie: salariatii Oltchim au devenit actionari ai unei firme infiintate de conducere

1 septembrie 2008

Peste 2.000 de angajaţi ai producătorului de îngrăşăminte Oltchim SA au subscris acţiuni la o majorare de capital a firmei Oltchim MBO, înfiinţată de conducere în iulie cu scopul anunţat de a "răspunde nevoii urgente de finanţare şi dezvoltare a combinatului", arată, luni, un comunicat al Oltchim. Astfel, în mai puţin de o săptămână de la deschiderea subscrierii, vărsămintele la capitalul social al Oltchim MBO au crescut de la 100.000 lei la 210.000 lei, potrivit companiei.

"Numărul mare de angajaţi care au subscris în mai puţin de o săptămână confirmă interesul salariaţilor de a participa, prin intermediul Oltchim MBO, la privatizarea combinatului, devenind astfel, în mod indirect, şi acţionari ai Oltchim SA", a declarat preşedintele Oltchim SA şi al Oltchim MBO, Constantin Roibu, citat în comunicat.

Majorarea capitalului social al Oltchim se realizează printr-o emisiune preferenţială de 719.000 acţiuni, cu o valoare nominală de 100 lei. Valoarea minimă a subscrierii este de 400 lei, iar procesul de subscriere se adresează exclusiv acţionarilor existenţi ai Oltchim MBO SA şi salariaţilor Oltchim SA. Data limită a subscrierilor este 25 octombrie 2008.

Oltchim MBO a fost înfiinţată pe 8 iulie 2008, la iniţiativa managementului Oltchim SA, care susţine că noua companie are ca scop dezvoltarea combinatului, "în principal prin atragerea de finanţări şi, implicit, securizarea surselor de materii prime de bază".

"În acest moment, Oltchim MBO discută cu mai multe bănci şi fonduri de investiţii pentru a găsi o modalitate de finanţare şi atragere de resurse suplimentare pentru combinat", se arată în comunicat.

Înfiinţarea Oltchim MBO are loc în contextul în care conducerea Oltchim este în conflict cu al doilea acţionar ca importanţă al companiei, grupul german PCC (Petro Carbo Chem) SE, care l-a acuzat pe directorul general al combinatului, Constantin Roibu, de prezentarea unei strategii de dezvoltare bazată pe date eronate şi de lipsă de transparenţă.

PCC, care deţine 12,9% din acţiunile Oltchim, insistă pentru privatizarea combinatului, de care este interesată compania azeră de petrol şi gaze SOCAR.

În mai, premierul Călin Popescu Tăriceanu declarase, la Râmnicu Vâlcea, că ar dori ca Oltchim să fie privatizată cu un investitor român şi că nu vrea investitori strategici, ci o societate puternică românească, care să atragă eventual şi investitori străini. Declaraţia primului ministru fusese calificată de PCC, la acea dată, drept una care ţine de politică şi de campania electorală.

Oltchim SA are un capital social de 32,36 milioane lei, divizat în 323,6 milioane acţiuni cu o valoare nominală de 0,10 lei. În structura acţionariatului Oltchim, AVAS deţine 53,26% din capital, grupul german PCC SE controlează 12,9%, iar SIF Oltenia are o participaţie de 6,8%.

Titlurile Oltchim se tranzacţionează la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul OLT. Compania are o valoare de piaţă de 186,1 milioane lei (52,3 milioane euro), potrivit cotaţiei de 0,575 lei/acţiune, stabilită în şedinţa din 28 august.

Oltchim a înregistrat pierderi de 37,2 milioane lei (circa 10 milioane euro) în primul semestru al acestui an, faţă de profitul de 9,6 milioane lei din perioada similară din 2007, pe fondul deteriorării contului financiar.

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro