Afaceri de succes cu produse importate

28 septembrie 2006

Daca vrei sa fii mai cu mot si sa oferi clientului produse de afara vei avea cu siguranta succes. Pentru ca un produs nou pe piata aduce mereu bani. Este un comportament firesc al consumatorului in fata inovatiei. Dar ca sa ajungi sa importi trebuie sa ai in primul rand firma ta, prin care sa stabilesti contacte cu companiile din strainatate de la care vei importa.

Inainte de a incepe sa contactezi partenerii straini, studiaza mai intai piata. Urmareste comportamentul clientului pus in fata unui produs nou, depisteaza gama de produse care au avut cea mai sustinuta crestere imediat dupa intrarea pe piata si ulterior acestui moment, iar in functie si de posibilitatile tale financiare alege un produs sau mai multe pe care ai de gand sa le aduci in tara. Apoi nu mai ramane decat sa cauti o companie din strainatate, sa o contactezi si sa o convingi sa devina partenerul tau in afacere.

In primul rand infiinteaza firma

Daca nu ai deja firma ta, atunci va mai dura ceva timp pana ce strategia ta va da roade. Pentru infiintarea unei societati comerciale sunt necesare:
- Actele de identitate ale viitorilor asociati in original plus 3 copii;
- Se alege apoi formei de societate: SRL, SC, SA, SCA, etc si obiectul de activitate principal si secundar al firmei, potrivit clasificarii CAEN;
- Prezentarea contractului de comodat sau de proprietar ce dovedeste ca firma are un sediu social;
- Se alege denumirii societatii (se dau cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor), se stabileste capitalul social (minim 2.000.000 lei pentru un SRL) si administratorului societatii, tipul de societate (microintreprindere, intreprindere mica sau mijlocie) si se alege daca firma sa fie platitoare de TVA sau nu;
- Ulterior se trece la urmatorii pasi: se rezerva denumirea societatii, se incheie contractul de inchiriere, daca spatiul unde se desfasoara activitatea nu este proprietate personala, se intocmeste actul constitutiv, se obtin declaratii din partea sociatilor cum ca nu au antecendente penale si ca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi asociati si administratori, se adauga la dosar si cazierele fiscale eliberate de Directia Generala a Finantelor Publice, se deschide contul in banca si se depune un specimen de semnatura la Registrul Comertului sau la notarul public.
- Dupa ce au fost intocmite toate aceste formalitati, care necesite destul de mult timp se trece apoi la obtinerea avizelor: avizul de la pompieri, cel sanitar, al muncii si cel de mediu.
- Dosarul complet se depune la Registrul Comertului si dupa  aproximativ 21 de zile vor iesi actele de infiintare ale societatii, adica: certificatul de inregistrare, anexa avize necesare, avizele colaterale, incheierea de acordare a personalitatii juridice, etc. Daca termenul este prea mare atunci se poate cere si eliberarea cu regim de urgenta a actelor, insa taxele se majoreaza cu 50%. Din acest moment firma poate functiona legal si se poate acum stampila si restul formularelor tipizate speciale.

Acum ca ai firma pusa la punct nu iti mai trebuie decat sa gasesti companie de la care vei importa şi odata puse la punct si detaliile legate de contract, plata si transport nu mai trebuie sa astepti decat ca marfa sa iti fie livrata.

Daca inainte de a intra in afaceri ai trecut te-ai documentat despre fiecare etapa in parte, atunci ar trebui sa fii destul de familiar si cu taxele pe care trebuie sa le platesti la vama.

In afara de bunurile din import scutite de taxa vamala, la celelalte se plateste un TVA de 19%. comisionul vamal pentru produsele importate din cadrul UE, CEFTA (Central European Free Trade Agreement format din Polonia, Cehia, Slocavia, Slovenia, Ungaria si Bulgaria), Moldova sau Turcia este de 0%, iar din restul tarilor comisionul perceput este de 0,5%.

Produse importate scutite de taxa vamala:
- bunurile straine ce devin proprietatea statului
- mostrele fara valoare comerciala impreuna cu alte bunuri prevazute de legi sau de hotarari ale guvernului;
- bunurile care sunt inapoiate in tara ca urmare a unor expedieri eronate;
- bunurile de origine romana
- ajutoare sau domantii cu caracter social, cultural, umanitar, didactic, sportiv, primite de organizatii sau asociatii non-profit cu caracter cultural sau umanitar, de asociatii sau cluburi sportive, de organizatii de cult, de federatii, de ministere publice, de sindicate sau de partide politice.

Cand am nevoie de o licenta de import?

Cu toate ca in Romania legislatia prevede ca atat importul cat si exportul sa fie cat mai liberalizate cu putinta, sunt situatii in care legea impune obtinerea licentelor de import. Daca pentru unele produse se elibereaza licente in scop statistic, pentru altele aceste documente sunt obligatorii. Astfel licentele devin obligatorii in urmatoarele situatii:
- Pentru importul de titei si produse petroliere. Aici importatorul are nevoie de urmatoarele documente in vederea obtinerii licentei: crerea de licenta pentru import, certificatul de abilitare, in fotocopie lizibila, pentru efectuarea operatiunilor cu titei si produse petroliere, emis de Comisia de abilitare din cadrul  Ministerului Industriei si Resurselor si declaratia pe propria raspundere  din partea importatorului privind originea si destinatia finala a marfii importate.
- Pentru substante chimice esentiale si precursori. Documentele necesare sunt: cererea de licenta de import, avizul in fotocopie lizibila de al Inspectoratul General al Politiei - Directia de combatere a crimei organizate, precum si declaratia pe propria raspundere, a importatorului, prin care se atesta faptul ca avizul Inspectoratului General al Politiei - Directia de combatere a crimei organizate nu a mai fost utilizat pentru obtinerea unei alte licente de import pentru produsul respectiv . 
- Pentru etale radioactive, instalatii nucleare, aparate cu raze X, alfa sau beta, altele decat cele considerate produse strategice. Pentru a obtine o astfel de licenta sunt necesare: cererea de licenta de import, autorizatia pentru desfasurarea de activitati in domeniul nuclear, depusa in fotocopie lizibila, eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, precum si declaratia pe propria raspundere, a importatorului, ce atesta faptul ca autorizatia respectiva nu a mai fost utilizata pentru obtinerea unei alte licente de import.

Legislatia iti vine in ajutor

Daca te gandesti acum serios sa incepi o activitate de import-export cel mai bine ar fi parcurgi si legislatia legata de acest subiect. Pentru a te pune in tema cu principalele reglementari in materie de import, util iti poate fi:
- Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al Romaniei;
- Regulamentul de aplicare al Codului Vamal al Romaniei aprobat prin HG nr 707/2006;
- HG nr. 963/15.06.2004 privind exceptarea si reducerea temporara a taxelor vamale de import pentru unele categorii de marfuri;
- HG nr. 1.526/18.12.2003 potrivit careia  importul marfurilor in Romania se desfasoara liber, fara sa fie conditionat de eliberarea unor licente;
- HG nr. 1.527/18 decembrie 2003 despre regulile si procedurile in materie de licente de export si de import, publicata in MO nr. 936/24.12.2003 si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2004;
- Acordurile de comert liber la care Romania este semnatara.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro