Administratorii de pensii obligatorii isi vor recupera investitiile dupa cel putin 7 ani

5 septembrie 2008

Marii administratori de pensii private obligatorii estimează că piaţa îşi va recupera investiţiile totale într-un interval cuprins între 7 şi 15 ani, în funcţie de nivelul comisioanelor plătite agenţilor, de costurile operaţionale şi de promovare, dar mai ales de calitatea portofoliului. Potrivit legislaţiei actuale, administratorii încasează un comision de intrare de maximum 2,5% din contribuţii (comisionul iniţial de administrare) şi unul de cel mult 0,6% pe an din activul net al fondului.

"Cea mai profitabilă companie îşi va recupera investiţiile în şapte ani", a estimat directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman, care a arătat că acest interval poate ajunge până la zece ani, în funcţie de salariul clienţilor atraşi, de nivelul comisioanelor plătite agenţilor de marketing în perioada de aderare iniţială şi de cheltuielile cu publicitatea.

Coman a amintit şi de cheltuielile operaţionale (de administrare), care reprezintă costuri importante pentru societăţile de pensii private obligatorii (pilon II).

De aceeaşi părere este şeful Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu, care vede o recuperare a investiţiilor pe această piaţă într-o perioadă de şapte - zece ani, în condiţiile în care "comisioanele de administrare sunt printre cele mai mici din Europa".

"În alte ţări din Europa şi salariile sunt mai mari, prin urmare şi contribuţiile participanţilor sunt mai importante", a adăugat directorul executiv al Aviva Fond de Pensii.

Voicu susţine că lucrurile nu s-ar schimba semnificativ dacă nivelul comisioanelor ar creşte, deoarece "baza la care acestea se aplică (nivelul salariilor n.r.) e mică".

Directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme, crede că fondurile cu peste 100.000 de participanţi îşi vor recupera investiţiile într-un interval cuprins între opt şi zece ani.

"Comisioanele de administrare aduc un câştig prea mic în raport cu investiţiile iniţiale şi costurile operaţionale ale jucătorilor", a explicat Vreme.

Mai puţin optimist este şeful AIG Fond de Pensii, Mihai Coca-Cozma, care consideră că jucătorii de pe piaţa pensiilor obligatorii îşi recuperează investiţiile în cel puţin zece ani, dacă au un portofoliu bun, iar comisioanele plătite agenţilor nu depăşesc media pieţei.

"Depinde foarte mult de calitatea portofoliului, de proporţia de conturi goale, de nivelul salariilor pe care îl au participanţii", a menţionat Coca-Cozma.

El consideră că jucătorii care nu îndeplinesc întocmai condiţiile menţionate "îşi recuperează mai greu investiţia, în termen de 15 ani, în condiţiile legislaţiei actuale".

 În prezent, fondurile de pensii private obligatorii încasează 2% din contribuţia totală a salariaţilor - de 9,5% din salariul brut - pentru asigurările sociale. Ponderea urmează să crească anual cu câte o jumătate de punct procentual, până la atingerea nivelului de 6% din salariul lunar brut, într-un interval de opt ani.

"Chiar dacă nivelul contribuţiilor va creşte cu mai mult de 0,5% pe an - şi sunt discuţii pe această temă să crească mai repede -, recuperarea investiţiei se va face doar cu un an sau doi mai repede", consideră Cozma.

El a adăugat că echilibrul pieţei este unul foarte fragil şi orice modificare a legislaţiei poate influenţa activitatea companiilor.

Administratorii din Polonia şi-au recuperat investiţiile în zece ani

"Investiţiile administratorilor de pensii private obligatorii din Polonia vor fi recuperate abia anul acesta - la zece ani. Din acest motiv, cred că termenul de zece ani este un minim realist la nivelul pieţei de pensii obligatorii din România", a declarat pentru NewsIn directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ.

Estimarea Allianz-Ţiriac Pensii Private se referă la "media aproximativă a duratelor de recuperare a investiţiilor pentru toate fondurile de pensii private obligatorii".

Andănuţ a adăugat că piaţa de pensii obligatorii din Polonia a înregistrat pierderi în primii trei ani şi abia din anul al patrulea an a intrat pe profit.

"Fondurile de pensii private sunt vehicule de investiţii, deci nu pot evolua în mod foarte diferit de pieţele financiare pe care investesc. Aşadar, evoluţia şi randamentele fondurilor de pensii depind şi vor depinde mereu de evoluţiile de pe pieţele financiare - monetară, de titluri de stat, bonduri, piaţa de capital, etc", a mai spus şeful Allianz-Ţiriac Pensii Private.

Andănuţ susţine că perioada de timp în care fiecare fond îşi va recupera cheltuielile depinde de doi factori: dimensiunea costurilor totale - operaţionale, de capitalizare, de achiziţie, de promovare, de administrare şi altele - şi calitatea portofoliului de clienţi, precum gradul de colectare şi nivelul contribuţiei medii.

"Pe piaţa de pensii obligatorii există diferenţe foarte mari între 'greutatea' investiţiilor făcute de administratorii de fonduri, dar şi între calităţile portofoliilor de clienţi - portofolii care sunt departe de a fi omogene", susţine Andănuţ.

Şeful Allianz-Ţiriac Pensii Private a explicat că administratorii de pe pilonul II suportă toate cheltuielile de administrare a fondurilor de pensii obligatorii, mai puţin comisionul anual de auditare a fondurilor, care este suportat din activul fondurilor.

Cele mai importante cheltuieli ale administratorilor cele de tranzacţionare şi de depozitare a activelor.

Andănuţ a precizat, însă, că veniturile administratorilor vin doar din două surse: comisionul de 2,5% din contribuţii si comisionul de 0,6% pe an din active.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro