Aderarea va strange relatia dintre banci si IMM-uri

8 ianuarie 2007

Dupa o perioada in care a reprezentat Cenusareasa creditelor bancare, sectorul de finantare a IMM-urilor castiga terenul pierdut in fata creditului de consum si a retail-ului in general. Aceasta tendinta a inceput abia anul trecut, cand certitudinea integrarii in Uniunea Europeana a fost confirmata. Aderarea a deschis ochii bancilor si a provocat aparitia mai multor produse si solutii de creditare pentru IMM-uri, sectorul  cel mai dinamic in economiile occidentale. .

Dezinteresul bancilor pentru acest sector pana in anul 2006 (exceptie facand Banca Transilvania care a manifestat un real interes pentru acest sector cu mult inaintea celorlalti competitori) a fost taxat si de catre presedintele Fondului de Garantare pentru IMM, Aurel Saramet, prezent la „Gala premiilor Templus 2006. „Sistemul bancar s-a dezvoltat intr-un ritm alert, insa fara sa sprijine suficient mediul de afaceri”, a subliniat Saramet, motiv pentru care IMM-urile „sufera de finantare”. Adica le lipseste. O opinie din tabara bancherilor 'arunca mata' in curtea micilor intreprinzatori: "IMM-urile din Romania nu au suficiente cunostinte financiare, evita sa solicite credite si utilizeaza in mare masura surse de finantare proprii. Folosesc propriul lor capital si considera bancile ca fiind o sursa de finantare riscanta” a declarat Tamer Ozatakul, presedintele Finansbank.

Pe langa succesul inregistrat de Banca Transilvania in acest sector, motivul principal al interesului aratat in ultima vreme si de alte institutii bancare pentru IMM-urile romanesti (in special BRD, Finansbank, Raiffeisen Bank, Volksbank, Bancpost si CEC) este strans legata de cerintele ce trebuiesc indeplinite pentru a rezista pe piata europeana. Mai exact, pentru a supravietui exigentelor europene, firmele mici si mijlocii au nevoie de tehnologii la nivelul statelor membre. Pentru a putea cumpara echipamentele necesare, metoda cea mai utilizata sunt creditele bancare. Observand oportunitatea, bancile au venit cu variante cat mai variate si flexibile, adresate acestei categorii.

Cu toate ca ponderea IMM-uri in Romania este inferioara celei inregistrate in statele Uniunii Europene, existand 14  IMM-uri la 1.000 de locuitori, fata de 52  la o mie de locuitori, multe din actualele firme nu vor face fata si vor falimenta. Din acest motiv, aria de selectie a bancilor se va restrange iar lupta va deveni din ce in ce mai dura. Anticipand aceste manifestari specifice si celorlalte piete ale fostelor state comuniste intrate inaintea noastra in Uniunea Europeana,  presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, face o scurta analiza privitoare la viitorul finantarii IMM-urilor: “Personal, cred ca urmatoarea batalie a sectorului bancar se va purta pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii, intrucat numarul acestora se va reduce in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana”.

Dupa stabilizarea acestui sector, Radu Ghetea prevede orientarea bancilor catre creditarea firmelor din agricultura: ”Ca perspectiva, pe termen mai lung, dar nu intr-un viitor foarte indepartat, afacerile din sectorul agriculturii vor reprezenta o tinta importanta pentru bancile din Romania", a concluzionat seful ARB, preconizand potentialul ridicat al unui sector prea putin exploatat de catre banci, dar cu o mare capacitate de dezvoltare pe viitor.

Catalin Ciuperca
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro