Absorbtia integrala a fondurilor UE va accelera cresterea economica a Romaniei cu 7,5%

31 mai 2007

Ritmul de crestere a Produsului Intern Brut al Romaniei va fi cu 7,5% mai mare in perioada pana in 2013, in cazul absorbtiei integrale a fondurilor europene, fata de nivelul preconizat in absenta acestora, apreciaza Comisia Europeana. Executivul a avertizat, in mod repetat, Romania, dar si Bulgaria, membri ai comunitatii europene de la 1 ianuarie 2007, ca ar putea pierde o parte din fondurile destinate celor doua tari, daca nu realizeaza imbunatatiri la nivelul institutiilor care administreaza fondurile, transmite Reuters.
         
Nu numai aceste doua tari, ci mai multi membri noi ai Uniunii Europene ar putea intampina probleme in procesul de absorbtie a fondurilor, ca urmare a administratiei slabe si a inabilitatii de a propune proiecte care indeplinesc criteriile stricte de mediu.
         
Pe de alta parte, daca cei zece membri din Europa Centrala si de Est care au facut parte din blocul comunist, vor avea capacitatea de a accesa fondurile integral, productia economica la nivelul acestor state ar putea atinge, pana in anul 2013, un nivel cu 5-9% mai mare decat in lipsa acestei surse de finantare, si s-ar crea doua milioane de locuri de munca suplimentare.
           
"Capacitatea administrativa poate reprezenta o bariera, iar mediul un factor de incetinire a procesului de acces la fondurile europene", a declarat, la o conferinta de presa, comisarul european pentru politica regionala, Danuta Huebner.
         
Procedura ineficienta si dificila care trebuie respectata de autoritati ar putea reprezenta o alta amenintare pentru fluxul fondurilor europene, a adaugat oficialul european.
          
Potrivit planificarii bugetare a Uniunii Europene pentru intervalul 2007-2013, noii membri ai blocului comunitar trebuie sa obtina 167 de miliarde de euro sub forma de fonduri regionale, destinate in special constructiei de autostrazi, proiectelor de mediu, instruire a populatiei, lansare de afaceri si intensificare a activitatilor de cercetare in domeniul stiintific.
       
Fondurile se obtin in general cu dificultate, intrucat Uniunea Europeana a elaborat proceduri complexe de distribuire a finantarilor, pentru a nu fi acuzata de utilizarea incorecta a banilor contribuabililor.
         
Huebner este insa de parere ca noii membri ai Uniunii Europene vor depasi aceste obstacole pentru a absorbi fondurile.
         
Cu toate acestea, mai multi oficiali ai Comisiei Europene au declarat, anterior, ca unii dintre membrii noi ai comunitatii europene ar putea intampina dificultati la coordonarea planurilor de dezvoltare a infrastructurii cu legislatia europeana in domeniul mediului, cum ar fi implementarea programului Natura 2000, care protejeaza habitaturile unde traiesc plante si animale rare.
       
Comisia Europeana a initiat, recent, o actiune in instanta impotriva Poloniei, privind planurile acestei tari de a construi o autostrada care sa traverseze o zona protejata, desi proiectul nu implica fonduri europene.
           
"Proiectele care implica fonduri europene trebuie sa fie foarte bine elaborate", a declarat Huebner.
        
Vor mai trece insa cel mai probabil peste 15 ani pana cand Polonia si multi alti memmbri noi ai Uniunii Europene vor inregistra un PIB pe cap de locuitor echivalent cu 75% din media inregistrata la nivelul tuturor celor 27 de state membre.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro