A fost lansata aplicatia care detecteaza cutremurele

Categorie: Pe scurt

Oameniii de stiinta din Statele Unite au dezvoltat o aplicatie care transforma telefonul mobil in detector de cutremure si ii poate ajuta pe utilizatori sa se adaposteasca intr-un loc sigur.

Cercetatorii de la Universitatea din California la Berkeley si Deutsche Telekom AG au construit o aplicatie care utilizeaza senzorul de miscare al smartphone-ului pentru a detecta cutremure. Aplicatia MyShake inregistreaza ora si amplitudinea unui cutremur si trimite aceste date impreuna cu locatia in care se afla smartphone-ul respectiv in laboratorul seismologic de la Berkeley.

Cu cat numarul utilizatorilor acestei aplicatii va fi mai mare, cu atat sistemul va functiona mai bine. Scopul este de a crea o retea seismica la nivel global, care ii va avertiza din timp pe utilizatori ca zona in care se afla urmeaza sa fie afectata de un cutremur.

Datorita faptului ca accelerometrul este mai putin sensibil decat un senzometru la sol, acesta poate inregistra un cutremur de la 5 pana la 10 km distanta.

Momentan, aplicatia MyShake poate fi descarcata gratuit doar din magazinul Google Play, insa este planificata si dezvoltarea aplicatiei pentru iOS.

Sursa Articol: Bloomberg / Foto: KTLA

Etichete: ,

Alte articole