Banii sunt un instrument cu ajutorul cărora putem să ne valorificăm munca și bunurile și cu ajutorul cărora putem să trăim o viață cât se poate de confortabilă. Apariția banilor a reprezentat un salt uriaș în evoluția umană, însă pasul care a fost cu adevărat revoluționar a fost apariția sistemului bancar.
Sistemul bancar le-a permis oamenilor să folosească bani pe care încă nu i-au produs, oferind garanția că, la un moment dat, îi vor da înapoi cu o dobândă. Acest lucru a deschis o mulțime de uși pentru clasele inferioare și clasele mijlocii, care au putut să dezvolte afaceri, să își cumpere case și să își pună ideile în practică.
Astăzi, alături de sistemul bancar au apărut o mulțime de alte soluții de creditare, cum ar fi IFN-urile sau casele de amanet. Toate aceste instituții lucrează cu cel mai puternic instrument financiar: creditul.
Din păcate, dacă nu este administrat corect, creditul poate avea două tăișuri. Tocmai de aceea, înainte de a împrumuta bani este bine să urmezi câteva sfaturi.
Întotdeauna gândește-te referitor la oportunitatea creditului. Merită să ei un credit doar atunci când vrei să realizezi un proiect mare, pentru ceva care va contribui la dezvoltarea ta sau copiilor tăi, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață pentru tine sau familia ta. Fă-ți un plan legat de ceea ce vei face cu banii împrumutați și încearcă să te ții de el. În funcție de scopul pe care îl ai și în funcție de suma pe care vrei să o împrumuți, ai de ales între un credit bancar sau un credit obținut printr-un IFN și poți găsi soluții optime pentru ceea ce îți dorești.
Nu lua creditul doar pentru că ai primit o ofertă de la instituția financiară! Inițiativa de a solicita un credit trebuie îți aparțină, asta după ce, în prealabil, te-ai gândit bine și ai analizat posibilitățile tale financiare.
Un credit este o sumă de bani de care te poți folosi, cu promisiunea că îi vei da înapoi. Asta înseamnă că, pentru a împrumuta, trebuie să ai o sursă de venit cât se poate de sigură. Conform normelor în vigoare, nu ar trebui să îți asumi creditul pentru rambursarea căruia rata lunară este mai mare de 40% din venitul tău total, dacă vrei să păstrezi o doză cât mai mare de confort. Tocmai de aceea, este bine să îți faci un calcul pentru rata creditului cât mai exact și să ai mereu un plan de rezervă pentru achitarea ratei.
Cu siguranță, ratele lunare de credit îți vor diminua suma de bani pe care o ai la dispoziție. Pentru a nu-ți afecta confortul vieții trebuie să-ți prioritizezi cheltuielile. În primul rând, faci cele obligatorii: utilitățile, produsele alimentare, ratele de credit, transportul, îmbrăcămintea, rezerva pentru cheltuielile neprevăzute, precum sănătatea sau diverse defecțiuni din casă. Cheltuielile pentru mărunțișuri neesențiale trebuie micșorate sau evitate. Și atunci banii nu dispar fără urmă.
Caută cea mai bună sursă de creditare, care să îți ofere atât flexibilitate în ceea ce privește rambursarea, cât și costuri cât mai mici. Atunci când ai găsit o bancă sau un IFN care îți par atractive, citește cu mare atenție toate condițiile pe care le impune și nu semna niciun contract până nu ai toate detaliile cât se poate de clare în minte.
Dacă iei un credit cu un scop bine stabilit și îl folosești corect, ai toate șansele să îl transformi într-un credit eficient și productiv, bucurându-te din plin de acest instrument. În caz contrar, riști să plătești foarte mulți bani din cauza lipsei de organizare.
Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro