5 iunie - Ziua Mondiala a Mediului

5 iunie 2007

Ziua Mondiala a Mediului (World Environment Day) este aniversata in fiecare an pe 5 iunie, in peste 100 de tari din lume, incepand din anul 1972, cand la Stockholm, la Conferinta pentru Sanatate Umana (Conference on the Human Environment), organizata sub egida Natiunilor Unite, Adunarea Generala a Natiunilor Unite (United Nations General Assembly) a stabilit ca ar trebui incurajate actiunile pentru protejarea mediului inconjurator.In 2007, celebrarea oficiala a acestei zile va avea tema 'Topirea ghetarilor - o problema fierbinte', au anuntat oficialii UNEP (United Nations Environmental Programme). Foarte multe tari din lume au soluri degradate si afectate de eroziuni, ceea ce conduce la disparitia in timp a florei si a faunei din zonele respective, daca nu se intervine. Aceste lucruri sunt agravate si de activitatile umane care induc modificari ale factorilor de mediu, precum si de schimbarile climatice.

           

"Raportul privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului fixeaza o serie de tinte precise pentru orizontul de timp 2009-2015, in domenii critice ale dezvoltarii. Ziua Mondiala a Protectiei Mediului a fost instituita in 1972, iar tema de anul acesta atrage atentia asupra efectelor pe care schimbarile climatice, generate de o industrializare excesiva, fara planuri pe termen lung, le-au avut asupra ecosistemelor si comunitatilor din zonele polare si, prin extensie, asupra intregii planete. Speram ca prin actiunile noastre sa sensibilizam publicul larg cu privire la aspectele ecologice ale comunitatii in care traiesc. Copii trebuie sa invete ca orice gest al lor conteaza atunci cand este vorba de natura. Grija pentru economisirea resursei de apa, de energie, fata de modul in care reciclam deseurile sunt pasi marunti pe care cei mici ii vor face mai usor pentru a da viitor planetei" a declarat pentru Rompres, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.
        

Conform Raportului privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, tinta de crestere a gradului de impadurire, de la 27 la suta la 35 la suta din suprafata tarii, trebuie indeplinit pana in anul 2040. De asemenea, Romania s-a angajat pentru cresterea proportiei ariilor protejate, de la 2,56 la suta din suprafata tarii, in anul 1990, la 10 la suta in anul 2015.
       

Din cauza scaderii ritmului de dezvoltare economica, volumul de emisii a inregistrat un proces continuu de reducere. Astfel, de la valoarea de circa 261 milioane tone de CO2 echivalent in 1989, emisiile de gaze cu efect de sera au scazut la 231 milioane tone de CO2 echivalent in 1990 si la circa 140 de milioane de tone de CO2 echivalent in anul 2000.
 
"Conform atingerii tintelor prevazute in calendarul de integrare, Romania va aloca, prin Fondul de Mediu, finantari suplimentare pentru sustinerea proiectelor privind dezvoltarea surselor alternative de energie. In cursul acestei luni, societatile comerciale vor primi de la Comisia Europeana cotele de certificate verzi pe care le pot vinde pe piata comunitara. Acestea vor fi o sursa suplimentara pentru ca aceste companii sa faca investitii in cercetarea producerii de energii cu grad redus de poluare a mediului", a precizat Attila Korodi.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro