Carti, carti, carti. Iti vor creste durata de viata, vor scadea nivelul de stres si iti vor spori inteligenta. Oricare ar fi afirmatiile despre lectura, un lucru este sigur: a te pierde intr-un roman este una dintre cele mai durabile si de incredere bucurii ale vietii.
Asadar, site-ul Carte Premium a facut un top 5 al cartilor pe care trebuie sa le citesti. Sa vedem care sunt:
Denis Diderot, filosoful care si-a legat numele de cel mai ambitios poiect al iluminismului, elaborarea celebrei Enciclopedii, s-a lasat ispitit de toata paleta de interese deschisa de studiile umaniste. A studiat Dretul, a obtinut tilul de “maitre des arts” la Paris, unde a urmat cursuri de filosofie si, refuzand cantonarea intr-o cariera in oricare dintre mseriile liberale, a opta petru variant riscanta a vietii de scriito. Tatal l-a dezmostenit si timp de zece ani a trait din putin, scriind, traducand din engleza si elaborandu-si cu interes egal eseurile filosofice si sutele de article cu care a contribui Enciclopedie, impreuna cu D`Alembert, Marmonte si Voltaire.
Pe cat de vanat si celebru a fost De Sade in timpul vietii, pe atat de ignorat a fost in primul secol care s-a scurs de la moartea lui in azilul de la Charenton. Donation Alfonse Francis, marchiz de Sade, cel mai cunoscut detinut din Bastiia din preajma Revolutiei Franceze, demonizat si antemizat, si-a gasit aparatori tarziu si, dupa aproape doua secole de la moartea sa, statutullui e departe de a fi privit in consens. Primul care l-a reabilitat pe cel mai cenzurat dintre autorii modernitatii a fost Apollinaire, intr-un studiu publicat in 1912.
Alfred de Musset, poetul Noptlor dupa toate istoriile literare, si-a permis, ca multi dintre autorii din generatia lui, discrete variatiuni pe tema nocturnelor, nu in decor idilic selenar ci cu recuzita de budoar. In Gamiani, poetl parizian e departe de obrazniciile lui Sade, dar la fel de departe se tine si de scenele edulcorate din romanturile sentimentale. O tanara isi traieste initierea in secretele alcovului calazuita de doi companioni care-si respecta blazonul. Cu toata discretia care tine in penumbra ceea ce maestrii libertine descopera cititorilor voyeuri, cartea lui Musset si-a asigurat de la aparitie un loc pe rafturile dosite ale colectionarilor de literature tabu.
Impetuos in tinerete, unul dintre vajnicii aparatori ai romantismului la premiera piesei lui Hugo, Hernani, Gautier este unul dintre autorii pe care postmodernitaea u s-a grabit sa-i recupereze. Opera sa, dificil de clasat, vorbeste pe limba putinilor amatori de bizarerii livresti, dispusi sa guste pagini inflacarate de lirismul romanticilor, cand amortite sub descrierei fastuoase de interior, cand pline de pretiozitati migalite sub descrieri “arta pentru arta”. A fost unul dintre principalii teoreticieni ai gratuitatii actului artistic, aparator al estetismului care se punea de-a curmezisul dezideratelor morale ale utilitatii literaturii care intampina gustul burghez.
Un paharnic sugubat reproduce o sporavaiala vulgara de la curtea reginei Elisabeta intr-o scurta povestire. Titlul, 1600 e lispit de orice indiciu care ar putea trada tonalitatea in care se poarta dialogurile intre personajele de rang adunate in jurul reginei Angliei. Cand nu-si arunca aluzii lubrice si cautaturi provocatoare, curtenii se atata amintindu-si istorii desprinse din Decameronul lui Bocaccio, din Heptameronul Margueritei de Navarra sau din isparvile clerului naravit povestite de Rabelais.
Comunicat preluat de pe LivePr.ro » 5 carti premium pe care trebuie sa le citesti pana la sfarsitul vietii
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro