400 de reclamatii la ANPC impotriva bancilor. Autoritatea someaza bancile!

25 iunie 2008

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a solicitat Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) modificarea contractelor de credite, astfel încât băncile să asigure dobânzi şi comisioane fixe pe toată durata împrumutului, a declarat, miercuri, preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea.  "ARB este în dialog cu ANPC în ceea ce priveşte contractele de credit. ANPC ne-a atras atenţia că există unele clauze unde, în conformitate cu normele europene şi legislaţia europeană, ar trebui să aducem unele ajustări. Ajustările se referă la două aspecte foarte importante, respectiv dobânzile şi comisioanele", a spus Gheţea, într-un seminar pe tema finanţărilor imobiliare.
           
Preşedintele ARB a apreciat că este necesară stabilirea componentelor variabile şi fixe în cadrul contractelor de creditare.
          
 "Dobânda trebuie să fie variabilă, pentru că este un lucru pe care nu-l putem prevedea pe o perioadă foarte mare, mai ales pentru creditele pe termen lung. Comisioanele ar trebui să fie fixe pe toată perioada de derulare a creditelor", a adăugat Gheţea.
           
El a arătat că principala problemă ridicată de ANPC a fost cea legată de dobânzile variabile, care în opinia bancherului nu pot deveni fixe.
           
"În România se practică două tipuri de dobânzi variabile, una stabilită pe baza indicatorilor de piaţă EURIBOR şi ROBOR şi alta pe baza prime rate (dobândă stabilită la nivel de bancă) la care se adaugă o marjă de risc. Din cauza evoluţiei foarte mari ale celor doi indicatori de piaţă, recomandăm utilizarea prime rate, care se modifică în funcţie de evoluţia pieţei", a spus Gheţea.
           
Aplicarea unei dobânzi variabile este în opinia lui Gheţea o modalitate de protecţie atât a clienţilor cât şi a băncilor.
           
"Vom încerca să găsim cea mai bună soluţie, astfel încât clienţii să fie protejaţi. Vom continua discuţiile cu ANPC în perioada următoare", a menţionat Gheţea.
           
În prezent, CEC, Alpha Bank şi Bank Post discută cu ANPC eventualele modificări ale contractelor de creditare.
          
Gheţea a mai spus că la ANPC au fost depuse 400 de reclamaţii legate de clauzele din contractele de creditare.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro