4 greseli frecvente in limba romana

4 decembrie 2015

Chiar daca avem la dispozitie o multime de informatii care ar trebui sa ne ajute sa nu facem greseli, cum ar fi dictionarul explicativ al limbii romane, dictionarul de definitii sau vastul internet, cu ale sale dex online sau doom online, zi de zi, oamenii fac greseli. Fie ca sunt cauzate de lipsa educatiei, fie de neatentie, aceste greseli irita si daca sunt folosite cu o frecventa mare, pot sa transforme limba vorbita sau limba scrisa intr-o varianta mai putin placuta.

Greselile sunt omenesti, iar unele sunt intr-un fel sau altul acceptate de societate. In schimb, altele sunt atat de evidente, incat pot fi taxate imediat ce apar.

Va prezentam 4 greseli frecvente care pot aparea in vorbirea de zi cu zi sau in scriere:

Utilizarea "Ca Si"

Este o greseala frecvent intalnita si de multe ori are un scop bine intentionat: evitarea cacofoniei. Din pacate, formularea "ca si candidat" este la fel de gresita ca formularea "ca candidat".

Virgula pusa intre subiect si predicat

Inca din clasele primare invatam ca intre subiect si predicat nu se pune virgula, cu toate astea, intalnim deseori formulari precum "parintii si profesorii, sunt responsabili de educatia copilului". Din fericire, in timpul vorbirii nu se poate evidentia o astfel de greseala, insa daca tinem cont de faptul ca o buna metoda de comunicare in zilele de astazi este cea cu prin email sau prin mesaje text, putem lua in considerare o atentie sporita atunci cand punem virgula.

"Din" si "dintre"

Auzim frecvent exprimari precum "Unul din noi nu a reusit sa ia examenul". Din pacate, in acest caz, se foloseste "dintre". Regula prin care poti deosebi care este cuvantul pe care urmeaza sa il folosesti, este cat se poate de simplu. Daca dupa cuvant urmeaza un substantiv la singular, atunci trebuie sa fie folosit din. Daca urmeaza un cuvant la plural, atunci se foloseste dintre.

"Voiam" vs "Vroiam"

Este poate cea mai intalnita si cea mai acceptata greseala. "Vroiam" este folosit cu o frecventa foarte mare, chiar si atunci cand vorbim despre persoane publice sau despre persoane cu studii. De fapt, formula corecta a acestui verb este "voiam".

Gramatica limbii romane nu este o gramatica usoara. Din fericire, avem la dispozitie toate informatiile necesare pentru a putea vorbi corect. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa ne inarmam cu rabdare si cu chef de invatat.

Vezi aici termenii juridici cei mai uzuali: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_42077/Termeni-juridici-pe-care-ar-fi-bine-s%C4%83-ii-cuno%C5%9Fti-inainte-s%C4%83-vorbe%C5%9Fti-cu-un-avocat.html

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro