ViitorPlus-Asociația pentru dezvoltare durabilă, prin proiectul de împădurire „Adoptă un copac!”, anunță finalizarea plantărilor de arbori din campania de toamnă 2019. Datorită implicării a 700 de voluntari din companiile partenere și comunităților locale, 21.000 de puieți au fost plantați, în două localități din sudul României – com. Bistreț, jud. Dolj, și com. Chirnogi, jud. Călărași.
În contextul actual, având în vedere că anul acesta în România s-au semnalat primele tornade, a fost secetă din mai până în noiembrie, la nivel mondial s-a înregistrat cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor, iar Națiunile Unite au declarat anul 2019 ca fiind unul al „urgenței climatice”, există o nevoie susținută de acțiuni colective ce trebuie să se realizeze imediat pentru a proteja mediul, iar printre astfel de demersuri se regăsește și crearea de noi păduri și perdele forestiere.
“Adoptă un copac!” este un proiect al asociației ViitorPlus care se concentrează pe plantarea unor noi perdele forestiere, care aduc atât beneficiile realizării unei păduri, cât și beneficii sociale și economice, protejând localități din câmpie de înzăpeziri și reducând cheltuielile de deszăpeziri. Acest proiect se derulează prin atragere de fonduri din mediul privat – companii - și donații de la persoane fizice.
11 companii și mai mulți donatori persoane fizice s-au implicat toamna aceasta și au contribuit direct la aducerea la viață a arborilor ce vor deveni în câțiva ani perdelele forestiere și vor proteja comunele Chirnogi și Bistreț de: înzăpeziri, viscol, degradarea solului și deșertificare.
Perdele forestiere din comuna Bistreț au putut fi aduse la viață cu sprijinul companiei OMV Petrom, care, prin campania „România plantează pentru mâine”, a asigurat fondurile necesare și ai cărei angajați au luat parte la evenimentul de plantare organizat de asociația noastră.
În comuna Chirnogi au fost plantați arbori în perdeaua forestieră ce va proteja DN 41. Acest demers a fost realizat cu sprijin financiar și participarea directă la evenimentele de plantare din partea următoarelor companii: Cora Lujerului, Siemens Romania, METRO SYSTEMS Romania, SmartDreamers, ING Bank, Ecoxtrem, Equilobe Software, GEFCO, Henkel Romania, Dell Romania.
Fără contribuția tuturor companiilor menționate, precum și a donațiilor persoanelor fizice, cele 3.3 ha de perdele forestiere adiționale nu ar fi putut fi aduse la viață, iar implicarea acestora dovedește că dacă se coalizează eforturi în scopul ajutorării mediului, se pot atinge rezultate ce vor contribui la un viitor mai bun pentru generațiile următoare.
De asemenea, proiectul nostru a avut norocul să beneficieze de sprijinul mai multor instituții, care ne-au sprijinit cu produse și servicii necesare în diverse etape de implementare ale acțiunilor de împădurire. Așadar, dorim să le mulțumim pe această cale Primăriei comunei Bistreț, Primăriei comunei Chirnogi, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini Agricole și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA), companiilor Autonom Rent a car, Pensiunea Casa Țărănească și Alidavtrans.
Programul „Adoptă un copac!” al asociației ViitorPlus este un proiect care ajută la creșterea suprafeței împădurite din România. Sub umbrela ViitorPlus, din 2007 până în prezent, peste 12.000 de voluntari au ajutat la înființarea a 70 de hectare de pădure.
Companiile care doresc să participe cu voluntari la plantările din primăvara anului 2020, o pot contacta pe Andreea Croitoru, managerul programului „Adoptă un copac!”, la [email protected]. Participând la acțiunile noastre de plantare, companiile pot contribui activ la două dintre Obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de Națiunile Unite, SDG 15-Viață terestră și SDG 4-Educație de calitate, astfel încât împreună putem aduce speranță într-o perioada plină de provocări climatice.
„Mă interesează viitorul pentru că acolo îmi voi petrece restul vieții!”
---
Despre ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă:
ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – este o organizație non-profit, cu o experiență de 13 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.
Principalele proiecte derulate sunt Atelierul de Pânză, Recicleta, Adoptă un copac!, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Bigăr - amenajarea eco-turistică, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: "Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lăsăm în urma noastră.". Pentru mai multe informații, vizitați pagina web: www.viitorplus.ro.
Comunicat preluat de pe LivePr.ro » 21.000 de puieți plantați toamna aceasta de ViitorPlus, prin proiectul “Adoptă un copac!”
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro