Spatiile de birouri de clasa B care vor fi livrate pe piata in 2007 vor atinge o suprafata de circa 120.000 mp, care se adauga stocului actual de 350.000 mp. "In ceea ce priveste cladirile clasa B, ele se vor regasi in zona centru-nord, tinand cont de faptul ca sunt imobile de talie mica si foarte mica, care vizeaza terenuri mici, inca disponibile in aceste zone. Chiriile in imobilele de birouri clasa B se situeaza in general intre 12-15 euro/mp/luna, dar in functie de locatie pot sa ajunga atat catre 8-9 euro, in locatii semi-centrale sau periferice, cat si spre 18 euro, in locatii de top din zona centru-nord', a declarat pentru Rompres Mihaela Cnobloch, consultant senior la compania imobiliara DTZ Echinox.
Chiriiile in imobilele de birouri clasa A se situeaza intre 16-19 euro/mp/luna, plus TVA, iar in cazul unor spatii de dimensiuni mai mici, disponibile imediat, chiar se depasesc 20 euro. "Din stocul total de circa 650.000 mp de spatii de birouri din Bucuresti, estimam ca aproximativ o treime, respectiv 220.000 mp se pot incadra la clasa A, conform practicii de pe piata romanesca. Exista, insa, putine imobile care sa se incadreze in aceasta categorie conform standardelor practicate pe alte piete europene, mai dezvoltate", a mai precizat Cnobloch.
Suprafetele cele mai mari in imobilele clasa B le ocupa tot corporatiile internationale, in special pentru activitati care nu au relatie directa cu clientii (back office, call centre, shared-service centre), precum si companiile locale.
Din cauza lipsei ofertelor de terenuri suficient de mari si de forma convenabila, situate in zone centrale sau semicentrale, precum si a preturilor foarte mari cerute in asemenea locatii, developerii s-au orientat spre achizitionarea de terenuri pentru dezvoltari de birouri in zone mai departate de centrul orasului. Astfel, in zona Baneasa, la nord de aeroportul Aurel Vlaicu, se vor finaliza peste 200.000 mp de birouri in urmatorii 2-3 ani, in zona satului Pipera se afla in constructie 85.000 mp si alti 100.000 sunt sub diferite faze de proiectare, iar zona Barbu Vacarescu - Floreasca va cunoaste, de asemenea, o dezvoltare accelerata pe termen mediu.
"O alta zona de extindere a pietei de birouri pe termen mediu este catre vest, iar centrul este reprezentat cu precadere de proiectul Esplanada. Majoritatea proiectelor sunt promovate ca fiind clasa A si ne asteptam ca, in urmatorii ani, sa constatam o apropiere de standardele de calitate practicate si in alte tari europene", a spus oficialul companiei.
Exista o piata si pentru spatii de categorie inferioara: fie foste institutii de stat, fie spatii in imobile gandite initial ca rezidentiale (ex: Piata Victoriei, Piata Unirii, Bdul. Unirii). Aceste spatii sunt ocupate in general de companii romanesti sau de cele cu un buget redus, de regula pe termen scurt (pana la trei ani), desi sunt si unele exceptii in locatii foarte bune.
Tendinta pe piata este de relocare, pe masura ce companiile se simt mai sigure pe fortele si pe strategia lor, din asemenea spatii in imobile de birouri moderne si, in acelasi timp, firmele avand sedii in apartamente de bloc din diferite cartiere isi muta sediul in spatiile eliberate astfel, in zone considerate mai bune.
Pe piata actuala a spatiilor de birouri, cererea este inca nesatisfacuta de oferta si acest lucru va continua si in 2007, in ciuda faptului ca o serie de proiecte de clasa A vor fi livrate pe piata pana la sfarsitul anului 2007. Incepand cu momentul integrarii, companiile nu vor mai putea ocupa decat spatii cu destinatia specifica de birou. In ultima vreme, chiar si micile companii romanesti au inceput sa treaca incet si timid, dar sigur, de la apartamentele de bloc, la sedii de birouri adecvate de clasa B sau C, sau in vile special amenajate pentru aceasta destinatie, deci miscarea aceasta exista, este pozitiva, iar la nivel de conditie, nu va genera efecte negative pe piata.
In mod cert, tinand cont de faptul ca pana la acest moment s-au inregistrat in jurul a 100.000 mp tranzactionati, este de asteptat, conform proiectelor noi care vor fi livrate pe piata pana la jumatatea lui 2007, sa se tranzactioneze cel putin inca pe atat. Noile proiecte vin pe piata cu suprafata mare pe un singur nivel (2.000 - 4.000 mp), cu finisaje si dotari de clasa A, cu facilitati de parcare net superioare celor existente si sunt localizate in zona de nord.
'Pe piata romaneasca inca nu se practica un sistem unanim acceptat de departajare a imobilelor de birouri pe clase. Locatia (vizibilitate, acces), suprafata pe nivel (minim 1.000 mp), eficienta planului (luminozitate, flexibilitate) si numarul de locuri de parcare (minim unul la 70 mp inchiriabili) sunt criteriile cele mai importante. Din punct de vedere al calitatii dotarilor, prezenta si experienta DTZ pe majoritatea pietelor europene ne permite sa recomandam clientilor criteriile de departajare expuse', ne-a mai precizat consultantul DTZ Echinox.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro