“Om liber, tu vei iubi intotdeauna marea” – cred ca nici Baudelaire nu stia cata dreptate avea atunci cand a asternut aceste ganduri pe hartie.
Exista la nivelul mentalului colectiv o asociere fericita – zic eu – intre mare si ideea de libertate in cel mai adanc si pur sens al cuvantului. Traind intr-un pericol permanent, departe de siguranta pamantului, oamenii marii nu tineau cont de granite sau de legile care guvernau uscatul.
Chiar daca bratul lung al legii a ajuns, intr-un final, si pe suprafetele lichide si albastre ale Pamantului, nu inseamna ca nu ne mai putem pastra o farama de nostalgie amestecata cu o curiozitate sanatoasa fata de aventurile “lupilor de mare”.
“Lenevitul” la plaja este, pentru unii, un bun prilej de a se bronza, in vreme ce pentru altii este momentul pe care l-au asteptat tot anul: asezati comod la umbra (cu o apa rece, o bere sau un cocktail la indemana), deschid, in sfarsit, CARTEA!
Daca ai visat indelung la un “me moment”, acum este cazul sa il fructifici la maxim …
Si ce este mai potrivit de citit pe plaja, decat carti cu si despre mare? Pe unele le-ai citit probabil in copilarie, insa nu te grabi sa le respingi pe motiv ca nu te incadrezi in segmentul potrivit de varsta. Nu ar fi rau sa eliberezi un pic copilul din tine, nu-i asa? Pe site-ul Librarie online gasesti o biblioteca de carti de unde poti alege.
Moby Dick – Herman Melville
Nu poate exista un top al cartilor despre mare fara acest roman al "razbunarii neobosite". Desi , cel mai des, il vei regasi incadrat in categoria de lux a “capodoperelor literaturii universale” , recent am dat peste un top al cartilor in privinta carora omenii mint cel mai des. Mint ca le-au citit. "Moby Dick" era una dintre ele.Prin urmare, fa-ti un favor si citeste acum cartea, ca sa nu mai adaugi niste pacate inutile.
Romanul istoriseste aventurile capitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorinta de a ucide legendara balena alba, Moby Dick, care ii cauzase pierderea unei gambe. Povestea ne-o spune Ishmael, un membru al echipajului.
Harta sferica – Arturo-Perez Reverte
Il iubesc sincer si profund pe Reverte, mai ales pentru capacitatea lui de a se reinventa cu fiecare carte. Poti sa citesti “Tabloul flamand”, sa treci prin “Maestrul de scrima” si apoi sa pui mana pe “Harta sferica”, fara sa-ti fie teama de liniaritatea textului sau a subiectelor. Nici nu iti vei da seama ca este acelasi autor, exceptand faptul ca toate cartile lui Reverte sunt foarte bine documentate, ceea ce nu poate decat sa ii aduca si mai multa cinste autorului spaniol.
“Harta sferica” este una dintre cele mai frumoase carti despre navigatie pe care le-am citit, cu o intriga interesanta – gasirea unei comori, bineinteles – dar, ce este si mai interesant, cititorul va acumula un bagaj util de cunostinte si notiuni de marina.
Pornind de la licitarea unui vechi si pretios Atlas nautic, actiunea romanului ii are in centru pe un marinar esuat pe uscat, o frumoasa cercetatoare de la Muzeul Marinei si un lup de mare, un „pirat” ultramodern specializat in cautarea comorilor inghitite de ape.
Cu o minunata pendulare intre trecut si prezent, romanul trimite la perioada istorica a suprematiei flotei spaniole. Cititorul este purtat din Peninsula Iberica in America, din speluncile marinaresti la Curtea regilor Spaniei, din corabiile secolului al XVIII-lea in marile nave moderne, intalnind in aceasta aventura marinari, corsari, ministri, aventurieri.
Comunicat preluat de pe LivePr.ro » 10 carti cu si despre …mare (numai bune de citit pe plaja)
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro