Un atelier de broderie din Sibiu păstrează tradiția costumului popular românesc

9 septembrie 2016

În timp ce satul românesc a adoptat, în mare măsură, obiceiurile vestimentare urbane și uită de costumul popular, arta vestimentară tradițională devine din ce în ce mai apreciată „la oraș”, dar și dincolo de granițele țării. Ia românească, de exemplu îmbracă vedete și este parte a ținutei urbane casual chic a fashionistelor. Această apreciere determină o continuare a meșteșugului tradițional, de aceea un atelier de broderie din Sibiu și-a „luat inima în dinți” și a pariat pe succesul costumului popular românesc.

Zona Sibiului este una în care oamenii mai țin legătura cu trecutul, știu să conserve și să transmită către generațiile următoare cultura populară românească. Astfel, zona reușește să atragă turiști din toată țara, dar mai ales din străinătate, dornici de experiențe autentice. Începând cu specialitățile culinare, continuând cu brânza și cu băuturile alcoolice făcute în bătătură, numai bune de pus sângele în mișcare, dar și cu portul tradițional, toate sunt elemente a unui stil de viață rămas, în oarecare măsură nealterat de tehnologie. Această înclinare către păstrarea tradițiilor din zonă a menținut meșteșugul și meșteșugarii, ceea ce a adus atelierului de broderie oameni calificați în arta broderie populare.

Atelierul de broderie și creație de costume populare românești este o nișă pe care compania Metropolis din Sibiu o exploatează cu succes deja de câțiva ani, având în portofoliul de clienți atât clienți individuali, români și străini care apreciază portul autentic, dar și ansambluri folclorice din țară care folosesc aceste costume populare în spectacole. Afacerea s-a dezvoltat treptat, odată cu creșterea cererii din piață pentru aceste produse, ceea ce a dus la o extindere a atelierului, atât ca spațiu, cât și ca echipamente și personal. Pentru a face față cererii din ce în ce mai active, au fost făcute investiții masive în echipamente de brodat profesionale care dau un randament mai bun decât echipamentele clasice sau mâna omului. Totuși, omul, talentul artistic al acestuia și viziunea asupra unui element de port popular sunt esențiale pentru programarea și operarea echipamentelor în cel mai corect mod cu putință.

broderie7

Modelele produse la Sibiu au atras atenția și străinilor care, odată ce au vizitat țara noastră, dar mai ales zona în cauză își schimbă părerile preconcepute și vor să afle mai multe despre cultura și civilizația tradiționale, iar costumul popular este un element care devine din ce în ce mai prezent în stabilirea legăturii între turiștii străini și cultura autentică românească.

broderie4

broderie5

Într-un context global în care majoritatea încearcă să se întoarcă la un stil de viață tradițional, undeva, la țară, departe de agitația orașului, costumul popular se poate să revină în „moda uliței”, măcar în duminicile cu soare și cu ocazia evenimentelor speciale din sânul satului românesc.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro