Trei noi produse de la Eximbank pentru sprijinirea exportatorilor si a IMM-urilor

14 iunie 2006

Eximbank, Banca de Export-Import a Romaniei, a lansat trei noi instrumente financiare - unul pentru exportatori "Garantia de export pentru marfuri generale", respectiv doua pentru IMM-uri: "Micro-garantia" si "Compensatia de dobanda". In acest fel, banca isi mentine pozitia de sustinator al mediului de afaceri romanesc. Aceste produse urmaresc sustinerea cresterii productivitatii si a competitivitatii agentilor economici. In prezent, banca pregateste lansarea unui nou produs, polita de asigurare a riscului pentru exportatori.

Care este rolul noilor instrumente financiare?

Produsul "Garantia de export pentru marfuri generale" sprijina exportatorii romani, completand cu pana la 80% din garantiile reale solicitate acestora de catre bancile comerciale, pentru emiterea scrisorilor de garantie bancara. Este un nou instrument de garantare, emis in numele si in contul statului prin care Eximbank faciliteaza accesul exportatorilor romani la scrisorile de garantie privind derularea tranzactiilor internationale.

Pentru obtinerea garantiei sunt eligibile in special activitatile desfasurate in sectoarele/domeniile cuprinse in Strategia Nationala de Export si care nu sunt obiective complexe sau produse cu ciclu lung de fabricatie. Pentru a beneficia de acest instrument este nevoie de o declaratie pe proprie raspundere privind continutul national, care trebuie sa fie de cel putin 50% din valoarea contractului. In schimb, nu sunt eligibile agricultura primara, exportul de armament si activitati definite ca fiind ilegale sau daunatoare mediului economic. Apeland la acest produs, exportatorii beneficiaza de costuri reduse, pot acoperi 80% din valoarea scrisorii garantiei bancare si nu vor fi nevoiti sa prezinte garantii materiale.

In vederea imbunatatirii accesului IMM-urilor la creditele in lei, dar si a altor agenti economici pentru proiecte din domeniile nationale prioritare, Eximbank a elaborat doua instrumente de natura ajutorului de stat sub pragul minimum.

"Micro-Garantia" reprezinta o garantie pentru creditele in lei angajate de IMM-uri pentru dezvoltarea activitatii, dar si de alti agenti economici privind domeniile: infrastructura, dezvoltare regionala, utilitati publice, activitate de cercetare-dezvoltare, protectia mediului, ocuparea si formarea personalului. Microgarantia se acorda de Eximbank in favoarea bancii comerciale de la care un agent economic a contractat un credit in lei, pe un termen de pana la 7 ani. Acest instrument completeaza garantiile reale/personale constituite de agentul economic si acopera maximum 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 400.000 RON. Mai exact, un client vine la Eximbank, ia garantia si apoi se duce la banca folosind acest instrument ca si contragarantie la produsul accesat la banca respectiva. Nu sunt eligibile pentru a beneficia de microgarantie creditele in lei destinate: transportului, exportului, activitatilor legate de productia, procesarea sau comercializarea produselor agricole, productia de armament, comert sau tranzactii imobiliare. Cei care il acceseaza, dispun de aceleasi avantaje pe care le-am mentionat la instrumentul destinat exportatorilor.

"Compensatia de dobanda" este o alta masura de sprijin de natura ajutorului de stat, care se aplica la creditele in lei, contractate de agentii economici si "compenseaza" cu pana la 50% din dobanda platita la credit de catre un agent economic. Totul este sa se respecte incadrarea sub pragul minim pentru ajutorul de stat, adica sa nu depaseasca 400.000 RON cumulat, intr-o perioada de pana la 3 luni. Cu alte cuvinte, un client se duce la banca, ia un credit, plateste o dobanda, iar la sfarsitul trimestrului vine la Eximbank cu o davada a dobanzii achitate, din care statul ii va restitui 50%. De la aceasta forma de ajutor sunt exclusi exportatorii.

"Eximbank are in vedere mecanisme si instrumente financiar-bancare care sustin cresterea productivitatii si a competitivitatii agentilor economici, astfel incat avantajul comparativ al produselor romanesti pe pietele internationale sa rezulte din calitate, tehnicitate, unicitate, si nu numai dintr-un pret conjunctural scazut prin subventii guvernamentale. In acest fel, se asigura cadrul dezvoltarii unor sectoare de export sustenabile, cu impact de durata asupra dezvoltarii economiei nationale si a ocuparii fortei de munca", declara presedintele bancii, Carmen Radu.

Estimari

Potrivit vicepresedintelui Eximbank, Iulian Velicu, in prezent banca are in lucru o polita de asigurare a riscului pentru exportatori. Cum functioneaza aceasta polita? De exemplu, daca un exportator incheie un contract la un curs euro de 3.500 lei spre exemplu, peste o luna de zile Eximbank ii va acoperi diferenta daca acesta inregistreaza pierderi, iar daca are castig, acesta va fi incasat de Eximbank. Deci, practic, este o polita de asigurare pe plus si minus, exportatorul ramanand la valoarea incheiata in contract. In acest sens, la bancile comerciale exista operatiunile de "hadging".

Prima masura care s-a impus dupa schimbarea conducerii institutiei a fost descentalizarea, a precizat Velicu. Si asta pentru ca la orice credit solicitat in cele sapte filiale ale bancii din tara se ajungea, in final, tot la sediul central al institutiei. De asemenea, vicepresedintele Iulian Velicu a spus ca nu exista nici o competenta de analiza. Au fost descoperite credite care au fost acordate unor clienti care nu intruneau conditiile minime si care erau sustinute prin amanari permanente, chiar de sapte ori. Prima masura care a fost luata in acest sens, a fost declararea acestor credite ca scadente si eligibile, luindu-se masuri de executare silita.

Despre Eximbank

Pentru sustinerea tranzactiilor internationale si a mediului de afaceri romanesc, guvernul a aprobat la sfarsitul anului trecut majorarea capitalului social al bancii. Eximbank este practic este un "intermediar" prin care statul sprijina exportatorii si IMM-urile, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana. In prezent, Eximbank pune la dispozitia IMM-urilor multiple instrumente financiar-bancare: credite la cele mai competitive dobanzi de pe piata financiar-bancara romaneasca, garantii si asigurari pentru export.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro