Studiu: Roboții vor ocupa peste 50% din piața muncii până în 2055

9 februarie 2017

Lupta dintre roboți și oameni pe piața muncii devine din ce în ce mai aprigă, iar până acum calculatoarele au câștig de cauză. Din păcate previziunile nu sunt optimiste în ceea ce privește o revenire spectaculoasă în joc a forței de muncă umane.ir-leasing.ru

Un studiu publicat în luna ianuarie a anului curent de către McKinsey Global Institute vine cu previziuni favorabile unei victorii a roboților. Specialiștii institutului estimează că până în 2055, peste 50% din forța de muncă necesară la nivel global va fi asigurată de roboți. Mai mult, institutul a realizat un ghid al meseriilor predispuse la automatizare. Roboții reușesc să înlocuiască din ce în ce mai multe funcții umane, iar lucrurile par să se îndrepte către o automatizare totală, cel puțin în unele domenii.

Pe de-o parte, înlocuirea muncii umane cu tehnologia nu este un lucru nou, cel puțin de la invenția roții încoace. Inovațiile tehnologice au început de jos, înlocuind job-uri de bază repetitive care nu necesitau un nivel ridicat de cunoștințe și abilități. Cele mai puțin expuse profesii la digitalizare și automatizare aparțin terapeuților, profesiilor medicale, profesorilor, asistenților sociali sau managerilor. Motivul este unul simplu: computerele nu au ajuns încă la nivelul la care să reușească să stabilească relații personale, interacțiuni personale și nu pot lua decizii bazate pe foarte multe variabile. Toate aceste neajunsuri sunt însă temporare, și vor fi compensate în viitorul apropiat.

Inteligența artificială evoluează, iar sarcini care erau considerate inaccesibile automatizării, sunt făcute de roboți. De exemplu, dacă în urmă cu 10 ani părea incredibil ca un automobil să meargă singur printre obstacole și chiar să se descurce în trafic, acum această tehnologie este disponibilă și nu mai pare atât de spectaculoasă.

Numărul job-urilor pe care le pot face robiții crește, pe măsura dezvoltării inteligenței artificiale, așa că, în următoarele decenii, este foarte posibil ca aceștia să primească cea mai mare parte din abilitățile și competențele umane, devenind astfel concurenți direcți pe piața muncii.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro