Romania - Cresterea prezentei femeilor in consiliile de administratie ale companiilor: diversitatea, factor de crestere a performantei

European Professional Women’s Network din Romania, a organizat in Bucuresti, pe 12 Iunie 2013, o masa rotunda cu tema “Implicarea femeilor in consiliile de administratie (Women on Boards)” in Romania. Subiectul diversitatii componentei consiliilor de administratie ale companiilor listate la bursa a reprezentat un punct important pe agenda Comisiei Europene in ultimii doi ani si face obiectul unei directive speciale, ce urmeaza sa fie aprobata anul acesta, fiind sustinuta de Viviane Reding, Comisarul European pentru Justitie, Drepturi fundamentale si Cetatenii.

Evenimentul a reunit un numar mare de personalitati europene, care au impartasit din experienta si viziunea lor asupra subiectului: Ulla Vaisto, Ambasadorul Finlandei in Romania, Esther Blythe, sef adjunct al Ambasadei Marii Britanii in Romania, Michaela Bergman, Director consiliere pentru probleme sociale la BERD, Iulia Deutsch, Director Adjunct al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Mariana Gheorghe, CEO la OMV Petrom, Ana-Maria Mihaescu, IFC Chief Resident Representativ, Narcisa Oprea, Partner Schoenherr si Membru in Consiliul de administratie al Bursei de Valori Bucuresti si Dan Pascariu, Presedinte al Consiliului de administratie Tarom.

“Implicarea femeilor in consiliile de administratie” este un subiect intens dezbatut la nivelul parlamentelor din tarile europene, datorita beneficiilor pe care diversitatea o aduce in luarea deciziilor. Aceste beneficii sunt sustinute de studii de cercetare care evidentiaza ca, pe termen lung, rezultatele financiare sunt mai bune in companiile care au si femei in componenta consiliului de administratie. În prezent, in Uniunea Europeana, doar 15.8% dintre directorii nonexecutivi
ai companiilor listate la bursa sunt femei si doar 2% din pozitiile de CEO sunt detinute de femei. Finlanda se situeaza pe primul loc, cu 31% femei in consiliile de administratie ale companiilor private si 33% pentru companiile listate la bursa, ca urmare a includerii unei recomandari in codul de guvernanta corporativa din 2003, privind reprezentarea echitabila in consiliile de administratie. In Marea Britanie, procentul reprezentarii femeilor este inca scazut, de 17,5%. Acest procent este rezultatul introducerii in codul de guvernanta corporativa, in 2010, a unei recomandari privind reprezentarea echitabila. Decizia a fost urmata, in 2011, de o recomandare intr-un raport guvernamental britanic ce sublinia necesitatea introducerii unor tinte voluntare de catre companii.

Prin urmare, Comisia Europeana a luat masuri pentru depasirea acestui „plafon de sticla” si a propus o directiva cu scopul de a creste reprezentativitatea femeilor in randul membrilor nonexecutivi ai consiliilor de administratie la 40%, pana in 2020, in companiile listate la bursa, cu exceptia intreprinderilor mici si mijlocii.

Statistic, Romania are o situatie satisfacatoare comparativ cu Uniunea Europeana, insa se situeaza pe un trend descendent, numarul femeilor in consiliile de administrare fiind in scadere, de aceea, impunerea cotei obligatorii temporare ar putea ajuta la imbunatatirea situatiei prin determinarea unei tendinte pozitive si echilibrarea componentei. Dar, asa cum a punctat Iulia Deutsch, Director Adjunct al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania: ”Avem nevoie de o componenta echilibrata cu femei si barbati in consiliile de administratie, pentru a face o diferenta, iar propunerea CE subliniaza ca si criteriu unic decisiv calificarea si competentele, garantand, in acelasi timp, ca mai multe femei sa fie evaluate dupa meritele lor.”

Unul dintre mesajele cheie discutate la Bucuresti a fost nevoia unei abordari integrate pentru a sustine femeile sa avanseze in cariera si sa depaseasca „plafonul de sticla”, la care mai multi factori isi pot aduce contributia:
- Companiile ar putea sa promoveze transferul de cunostinte, sa urmareasca cele mai bune practici si sa conduca printr-un bun exemplu pentru a atrage si pe altii in acest proces.
- Guvernul este factorul de sprijin care poate elabora politici pentru a sustine si facilita accesul femeilor la pozitii de directori de top.
- Programe diferite pentru sprijinirea femeilor in cariera, cum ar fi activitati de mentorat si coaching, ar fi catalizatoare in aceasta directie.
- Femeile ar trebui sa devina mai constiente de potentialul lor de crestere si sa-si dezvolte gradul de responsabilizare individuala si increderea in sine.

“Principalul factor pentru numirea femeilor in consiliile de administratie ale companiilor este determinarea personala si vointa de a face unele sacrificii in alte domenii”, a subliniat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Participantii au agreat ca acest subiect trebuie sa fie abordat sistemic, luand in considerare beneficiile aduse de diversitate in companii si in consilii de supraveghere, cat si faptul ca directiva ar putea fi adoptata pana la sfarsitul anului 2013 si va trebui transpusa si in Romania. Sorana Baciu, Vicepresedintele EPWN Romania, responsabila pentru proiectul “Women on Boards” si Directorul departamentului de Strategie si Relatia cu Investitorii la Petrom, a subliniat ca asociatia urmareste aceasta abordare sistemica prin sprijinirea membrilor sai individuali in accelerarea carierei prin mentorat, coaching si cursuri de formare pentru lideri, prin sprijinirea companiilor in dezvoltarea programelor de diversitate, cat si prin sprijinirea implementarii directivei Uniunii Europene in Romania.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro