Obtinerea ajutorului de deces, modificari 2018

17 ianuarie 2018

Ajutorul de deces este un drept al oricarui cetatean, fie ca acesta a fost asigurat sau pensionar si este un ajutor financiar de care familia persoanei decedate poate beneficia pentru a trece mai usor din punct de vedere financiar pese momentele grele in urma trecerii in nefiinta a unei persoane dragi. In astfel de situatii familiile apeleaza la firme de pompe funebre pentru a se ocupa de tot ceea ce tine de inmormantarea celui trecut in nefiinta. Firmele de acest gen ofera servicii funerare complete, printre care si consultanta gratuita 24h din 24h. Tot ele va pot ajuta si cu informatii privind obtinerea ajutorului de deces, care, incepand cu anul 2018 a venit cu o serie de schimbari.

Pentru anul in curs, ajutorul de deces a fost stabilit la o noua valoare. Cuantumul se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, in 2018 fiind, incepând cu 6 ianuarie – data la care a intrat in vigoare Legea nr. 3/2018, legea bugetului asigurarilor sociale de stat – in cuantum de 4.162 de lei. Trebuie mentionat insa faptul ca, asa cum prevede legislatia, in cazul decesului unui membru de familie, cuantumul ajutorului de deces reprezinta jumatate din cuantumul ajutorului de deces cuvenit unui asigurat sau pensionar. Prin urmare, ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie este, de la 6 ianuarie 2018, in cuantum de 2.081 lei.
Dupa cum se mai mentioneaza in legislatie, ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces. Acordarea acestuia nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare si poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului.

De ce acte avem nevoie pentru a obtine ajutorul de deces?

Ajutorul de deces se acorda, dupa caz, in baza urmatoarelor documente:

  • cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
  • certificat de deces (in original si copie);
  • act de identitate al solicitantului (in original si copie);
  • acte de stare civila ale solicitantului, din care trebuie sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, daca este cazul, actul in urma caruia sa se ateste calitatea de tutore, mandatar sau curator(in original si copie);
  • dovada ca solicitantul ajutorului de deces a suportat cheltuielile survenite in urma (in original si copie);
  • act medical vizat sau emis de catre medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala in urma careia a devenit inapt, precum si data ivirii acesteia, in cazul copilului in varsta de peste 18 ani, inapt (in original);
  • adeverinta care sa certifice ca membrul de familie cu varsta intre 18 si 26 de ani, la data decesului urma o forma de invatamant organizata potrivit legii (in original).

Cererea pentru acordarea ajutorului de deces impreuna cu documentele enumerate mai sus se depun la sediul platitorilor acestui drept de asigurari sociale

Ajutorul de deces se plateste de catre institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj in cazul decesului somerului sau al unui membru de familie al acestuia.

Cuantumul ajutorului de deces solicitat se achita la nivelul cuvenit la data decesului. Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Obtinerea ajutorului de deces, modificari 2018

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro