Importanța economisirii și a modului în care economisim

22 februarie 2018

Nivelul de economisire în rândul românilor a atins valoarea de aproximativ 142 miliarde Lei în anul 2015, raportat la o rată a dobânzii acordate din partea băncilor care a atins în punctul maxim valoarea de 7%. Astăzi, depozitele în lei oferite de bănci nu mai sunt atât de atrăgătoare pentru populație, valoarea celei mai ridicate dobânzi fiind de aproximativ 2,10%. Cu toate acestea trebuie ilustrată importanța economisirii, chiar și-n condițiile în care noile credite rapide de bani (nye lån penge hurtigt) par o soluție ideală atunci când ai nevoie de un împrumut rapid.

Dincolo de importanța economisirii trebuie reținut faptul că modalitatea în care ne ținem economiile este la fel de esențială. Desigur, mulți români preferă variantele sigure ale menținerii banilor într-un seif personal, într-o cutie de valori sau pur și simplu, acasă. Cu toate acestea, plasarea economiilor în fonduri de investiții cu risc scăzut reprezintă o alternativă mult mai avantajoasă ca economiile tale să producă un excedent financiar mult mai promițător decât o simplă dobândă acordată de o bancă.

Este foarte important să economisim, dar mai important este ca economiile noastre să producă bani!

Pentru ca economiile unei persoane să producă bani este nevoie ca aceasta să-și asume un anumit nivel de risc. Desigur, plasarea în obligațiuni cu randament de 5% sau 10%, cu un risc scăzut sau mediu, pe termen lung, poate genera venituri cu mult mai mari decât ar putea genera un depozit standard din orice banca românească. Cu toate acestea, pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest concept atât de apreciat în străinătate, plasarea economiilor în astfel de instrumente financiare care nu prezintă o siguranță de 100% ar reprezenta o măsură mult prea riscantă.

O alternativă la fel de interesantă este plasarea economiilor într-o valută care să nu prezinte o fluctuație atât de mare și care să se înscrie pe un trend ascendent (Euro prezintă niște previziuni destul de favorabile pentru 2018, prefigurându-se atingerea pragului de 4,8 Lei/1 Euro până la sfârșitul anului). Cu mici excepții, moneda europeană a avut câteva variații insignifiante, nu mai mult de 2-3 zile, ceea ce înseamnă, în termeni financiari, stabilitate. În plus, avându-se în vedere faptul că România este una dintre țintele Uniunii Europene pentru integrarea în zona monedei Euro, depozitele în valută, ca formă a păstrării economiilor, constituie o soluție care prezintă avantaje pe termen lung.

Economisirea este una dintre cele mai sigure metode pentru a ne asigura siguranță financiară în cazul apariției unor probleme neprevăzute sau pentru a ne satisface anumite dorințe. De exemplu, economisirea pe termen lung (în depozite anuale sau cu dobândă la termen la 24 de luni sau 36 de luni) este o alternativă interesantă în cazul în care ne dorim achiziționarea unui autoturism, ceea ce înseamnă că nu va mai fi nevoie să apelăm la un împrumut auto (lån en bil) sau la altă formă de credite (cu toate că și aceste instrumente financiare reprezintă o soluție pentru cei care își permit să ia bani împrumut). De aceea, plasarea economiilor într-o formă financiară care să ofere posibilitatea de a genera alți bani reprezintă una dintre cele mai avantajoase modalități care ne pun în valoare capacitatea de a economisi.

 

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro