Declinul preturilor in industria petroliera poate duce la o criza economica la nivel global

2 decembrie 2014

Pretul petrolului a atins luni cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, punand o presiune imensa pe umerii Rusiei si crescand riscul de deflatie in Europa. Valoarea titeiului a scazut sub 65 $/baril, in timp ce pentru petrol preturile s-au micsorat cu 38%. In teorie, productia poate continua pana cand costurile scad sub limita celor necesare zilnic la sondele existente.

Declinul petrolului poate atinge cote alarmante, cu cele mai mici valori de la criza economica din 2008 si amenintand sa aiba acelasi impact global ca si acum trei decenii, cand scaderea preturilor a dus la criza financiara din Mexic si prabusirea Uniunii Sovietice.
Una dintre cele mai afectate tari pare a fi Rusia, unde petrolul si gazele naturale asigura 68% din exporturi si 50% din bugetul federal. Aceasta a pierdut deja aproape 90 de miliarde de dolari din rezervele valutare, adica 4,5% din economia sa pe anul curent, in incercarea de a preveni deprecierea rublei dupa ce tarile vestice au impus sanctiuni din cauza conflictului cu Ucraina. Din luna iunie, rubla s-a depreciat cu 35% fata de dolar, atingand un minim istoric din acest punct de vedere.

In ciuda acestor aspecte, nu toti producatorii de petrol sunt afectati. „Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Qatar se pot descurca cu preturi relativ reduse pentru o vreme, dar nu este si cazul tarilor precum Iran, Irak, Nigeria, Venezuela, Algeria sau Angola”, a declarat Marie-Claire Aoun, director al centrului energetic la Institutul Francez pentru Relatii Internationale din Paris.

Sursa: Bloomberg

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro