Cum poate influenta cursul de schimb profiturile firmelor

30 ianuarie 2015

curs valutarFluctuatia cursului de schimb valutar poate influenta atat in mod pozitiv cat si in mod negativ castigurile companiilor in anumite situatii. Daca in cazul companiilor care incaseaza si fac plati numai in lei lucrurile sunt simple, in cazul celor care au nevoie de diverse valute ca sa isi desfasoare activitatea, castigurile si pierderile se pot modifica in functie de evolutia monedei cu care lucreaza. Oferirea de servicii sau produse calculate la cursul valutar de azi si incasarea sumelor la anumite termene poate aduce castiguri suplimentare dar si pierderi societatilor implicate in acest proces.

In cazul firmelor care desfasoara operatiuni in valuta, inregistrarea contabila trebuie facuta atat in lei cat si in valuta, conform reglementarilor contabile in vigoare. In contabilitatea firmelor, o tranzactie ce se incheie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul valutar comunicat de BNR in ziua efectuarii operatiunii.

Diferentele de curs valutar ce pot aparea pana la data decontarii datoriilor sau a creantelor se traduc in venituri sau cheltuieli, in functie de caz.

Efectul cursului de schimb asupra companiilor ce desfasoara activitatii intr-o anumita valuta

1. Cursul valutar urmeaza un trend ascendent - In astfel de cazuri, un curs valutar de azi mai mic (vezi aici detalii) decat cursul valutar de la data platii creantei aduce castiguri societatilor comerciale care vand bunuri sau servicii la un pret stabilit in lei sau valuta dar a caror decontare se face in functie de cursul unei valute la termenul scadent.

Castiguri din diferenta unui curs ascendent pot inregistra si societatile care au disponibilitati excedentare in valuta si care le acorda ca imprumut altor entitati sau care le plaseaza in depozite.

2. Cursul valutar urmeaza un trend descendent - In acest caz firmele care vor fi afectate in mod negativ sunt cele care au acordat imprumuturi si leasing-uri in valuta sau in lei dar cu decontare in functie de cursul unei anumite valute. De asemenea vor fi afectate si societatile comerciale care achizitioneaza servicii sau bunuri in valuta sau in lei dar cu decontare in functie de cursul valutei la termenul de scadenta. In acest fel cursul din momentul rambursarii datoriilor si creantelor este mai mare, determinand in mod normal o pierdere datorata diferentei de curs.

Pentru a evita astfel de scenarii, multe societati comerciale incheie acorduri de plati cu partenerii de afaceri astfel incat pierderile sa fie diminuate cat mai mult de ambele parti. Prin aceste acorduri se stabileste din start daca la termenul de scadenta plata se face la cursul din ziua respectiva sau la un curs valutar valabil in ziua incheieri tranzactiei.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro