Cum este mai bine sa economisesti in prezent – lei, euro sau dolari

Categorie: Pe scurt

Un subiect mereu valabil este cel legat de moneda in care este bine sa iti pastrezi economiile. Lei, euro sau dolari? Raspunsul nu este unul simplu, depinde de multi factori ce tin de economia nationala si mondiala, insa depinde si de situatia personala a fiecaruia dintre noi. Mai exact, conteaza in ce moneda incasezi principalele venituri (salarii si nu numai) si in ce moneda ai obligatii de plata (credite). Daca veniturile sau cheltuielile tale sunt direct legate de o moneda straina, atunci este indicat ca macar o parte din economii sa o ai in respectiva valuta.

Persoanele atente mereu la evolutia cursului valutar pot incerca si speculatii, in functie de perioada: sa cumpere si sa vanda lei la schimb cu dolari sau euro. Insa astfel de obiceiuri sunt riscante, pot determina castiguri, dar si pierderi! Daca vorbim strict de economisire, speculatiile nu sunt recomandate.

Teoretic, in mod general, cei mai multi economisti recomanda economisirea in lei sau in mod echilibrat, in lei si euro, eventual si dolari, pe principiul “sa nu pastrezi toate ouale in acelasi cuib”. Astfel, indiferent de modul in care variaza cursul valutar, esti protejat de oscilatii agresive.

Daca analizam cu atentie evolutia valutelor in ultimii ani, se poate observa ca leul sta foarte bine, semnalele de stabilitate fiind transmise inclusiv de catre Banca Nationala a Romaniei. Leul este cel mai important, caci toate cheltuielile noastre (sau aproape toate) sunt in lei sau depind de lei. Euro ne poate ajuta insa daca vrem sa cumparam o proprietate sau in alte cazuri unde aceasta valuta este de referinta clara. Cele mai mari oscilatii au fost pe pietele financiare intre euro si dolar si, implicit, intre leu si dolar, curs valutar care se stabileste prin prisma cursurilor leu / euro si euro / dolar, deci indirect.

In concluzie, pentru cele mai multe persoane, leul nu ar trebui sa fie exclus din partea de economisire. Insa, in functie de situatia personala, in euro ar putea fi pastrate o parte dintre economiile realizate. Poate chiar in dolar sau in alte valute, in situatii speciale. Bancile comerciale si companiile ce realizeaza analize de natura financiara estimeaza ca nu vom vedea variatii puternice ale cursului de schimb leu / euro in urmatorul an. Cel mai probabil, la final de 2017, un euro va valora tot in jur de 4,5 lei, asa cum este cazul in prezent.

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro


Alte articole

Adauga comentariu