Cele mai sigure firme din Romania

6 martie 2007

Romtelecom, Porsche Romania, Alro, Oracle Romania si IBM Romania fac parte din cele 102 companii incluse de Coface Romania intr-un top al celor mai sigure firme, in cazul carora probabilitatea aparitiei incapacitatii de plata pe parcursul unui an este minima. Coface Romania a publicat, luni, a doua editie a topului celor mai sigure companii, clasamentul fiind realizat pe baza situatiilor economico- financiare oficial inregistrate in decembrie 2005, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating. Coface a exclus companiile cu datorii la bugetul de stat sau pierderi.

Selectarea firmelor a fost realizata in functie de tipul de bilant depus - companii care depun situatia financiara conform Reglementarilor armonizate cu Directivele Europene, companii care depun bilant simplificat si bilant tip microintreprinderi. Coface nu a inclus regii autonome, societati nationale, companii de intermediere financiara, precum banci sau firme de asigurare, companii din domeniile energetic, sanatate si invatamant.

Topul include sapte tipuri de activitate - agricultura, industria extractiva, industria prelucratoare, constructii, comert, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii, precum si alte servicii.

La categoria companii care depun situatia financiara conform Reglementarilor armonizate cu Directivele Europene, pe primele pozitii se situeaza Romsuitest Peris (agricultura), Petromservice (industria extractiva), Alro (industria prelucratoare), Impact Developer&Contractor (constructii), Porsche Romania (comert, hoteluri si restaurante), Romtelecom (transporturi si telecomunicatii) si IBM Romania (alte servicii).

Dintre firmele care au depus bilantul simplificat, Coface a plasat in varful ierarhiei, la cele sapte categorii, Avis 3000, Foraj Sonde Zadareni, Elit SRL, Euro Construct Trading 98, Renault Industrie Roumanie, Grup Feroviar Roman si Oracle Romania.

In ceea ce priveste microintreprinderile, pe primele locuri se regasesc Garden Center Grup Bucuresti, Hesrom Targu Mures, Paoloni Industrie Jilava, General Construct Bacau, Meridiana Pharma Grup Trading Bucuresti LC Logistic Afumati si MIR Asset Management Bucuresti.

Criteriile utilizate au fost gradul de indatorare, solvabilitatea si lichiditatea. Pentru ierarhizarea firmelor care au indeplinit criteriile de prag si cele doua criterii de eligibilitate, Coface a folosit un criteriu de marime, si anume volumul activitatii intreprinderii (cifra de afaceri inregistrata la sfarsitul anului 2004).

Din cifra de afaceri cumulata a companiilor care au intrat in top, transporturile si telecomunicatiilor reprezinta 40% din total, in timp ce agricultura doar 1%.

Din punct de vedere al repartizarii geografice, 51% din firmele din top sunt inregistrate in Bucuresti si Ilfov, avand 78% din cifra de afaceri totala a companiilor premiate. La polul opus se situeaza Oltenia, care intra in clasament cu doar doua firme. Partea de sud-est a tarii detine cea mai mica pondere in cifra de afaceri, de doar 0,88%.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro