85 de oameni detin 46% din resursele financiare globale

20 ianuarie 2014

Un studiu realizat de catre un ONG britanic, Oxfam, arata ca 85 de oameni au reusit sa concentreze aproape jumatate din resursele financiare ale lumii. Restul de 7 miliarde de oameni trebuie sa imparta restul de 50%.

Raportul Oxfam arata ca cei 85 concentreaza o avere totala de 110 trilioane USD. In acelasi timp, studiul arata ca averile bogatilor au crescut constant ceea ce a dus la adancirea prapastiei fata de clasa de mijloc si de saraci. Astfel, sapte din zece persoane traieste intr-o tara in care diferenta de nivel de trai intre bogati si saraci a crescut constant din anii 1980. Rezultatele studiului vor fi discutate in cadrul intalnirii anuale World Economic Forum (WEF).

Conform WEF, diferentele enorme de venituri este unul dintre cele mai mari riscuri economice cu care se confrunta lumea in 2014. Cresterea acestor diferente va determina o extindere proportionala a paturii sarace. Bogatii vor continua sa asimileze capital de pe urma muncii celor care traiesc la limita subzistentei. Diferentele intervin si la nivelul reprezentarii politice. Factorii de decizie ii favorizeaza intotdeauna pe cei bogati pe liderii industriilor in detrimentul saracilor care isi vad calcate in picioare drepturile pe care le au, cel putin la nivel declarativ.

Consecintele sunt unele foarte grave si ameninta erodarea principiilor democratice, dauneaza coeziunii sociale si disparitia garantiei oportunitatilor egale pentru toata lumea, indiferent de clasa sociala din care face parte. Fenomenul se va accentua daca nu se va produce o schimbare la nivelul politicului, schimbare care sa duca la un act de guvernare echitabil, nu la unul condus de puterea financiara, astfel incat sa-i favorizeze pe bogati sa-si sporeasca averile.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro