5 lucruri pe care sa le faci inainte sa pleci cu motocicleta la drum

15 decembrie 2017

Daca ai visat din totdeauna la o aventura plina de adrenalina si nu iti faci griji de pericolele iminente care te-ar putea pandi la tot pasul, mersul cu vehicule pe doua roti este exact “impulsul” de care ai nevoie.  In zilele noastre, condusul unei motociclete a devenit extrem de atractiv pentru sutele de tineri aventurosi, hotarati sa lase la o parte inhibitiile si sa porneasca in adevarata “calatorie” a vietii lor.  Insa foarte putini sunt pregatiti sa intervina in situatii de maxima urgenta. Un ghid complet de interventii rapide, cuprins intr-un manual de service motociclete este intotdeauna un instrument nelipsit din arsenalul unui motociclist si poate fi un ajutor de nadejde in special pentru “riderii” incepatori.

Inainte de a porni la drum, in afara de asigurarea echipamentului de protectie adecvat si a conducerii preventive, pasionatii de motoare trebuie sa stie ca mersul in siguranta pe soselele patriei depinde substantial si de modul in care ne pregatim motocicleta pentru drum.

Asadar, iata cei 5 pasi care ar trebui urmati pentru a avea partea numai de calatorii linistite:

  1. Verifica cu atentie trusa de scule

Dupa ce te-ai asigurat ca ai luat cu tine intreg echipamentul care te poate salva din situatiile periculoase, urmareste cu atentie componentele care se regasesc in trusa de scule. Tehnicienii moto ne atrag atentia ca aceasta ar trebui sa contina macar cheile care sa ajute la demontatul rotilor, bujiile, carenele si busonul de ulei. In plus, daca doresti sa iti iei “inima in dinti” si sa cutreieri tara in lung si-n lat, nu uita de o solutie de uns lantul. Cu siguranta vei avea nevoie de ea in situatia in care iti propui sa parcurgi o distanta mai mare de 500 de km. In trusa, ai grija sa incluzi spray-ul, uleiul de transmisie, o pensula si un scottolier. In lipsa unui cric, ungerea lantului sau demontarea rotilor se pot realiza creand un fel de stander improvizat dintr-un tarus, un bat de trekking sau din coada unui toporas. Pentru a realiza aceste mici interventii, citeste cu atentie continutul unui manual de service motociclete!

  1. Fii pregatit pentru a face pana!

La fel ca in cazul rotilor de la masinii, si cele de la motocicleta pot avea de suferit din cauza unei pene de cauciuc. In aceasta situatie, mecanicii recomanda sa ai pregati un spray antipana, ceva petece si lipici. Daca esti mai dibaci, poti lua cu tine un set de leviere, o camera de schimb sau o pompa de MTB. Extrem de portabila, pompa are o eficienta ridicata pentru a umfla rotile motocicletei. Avand toate aceste ustensile pregatite din timp, cu maxima minutiozitate in trusa ta, vei fi ferit de un eventual pericol de a ramane pe drum fara nici un sprijin.

  1. Invata sa schimbi singur uleiul pe traseu folosind un manual de service pentru motociclete!

moto motorcycle.com

Nu este o asa mare inginerie sa schimbi uleiul de la motorul vehiculului tau, mai ales daca ai parcurs cale lunga pana la destinatie. Tot ce iti trebuie este sa ai cu tine coliere din plastic, un ducktape (pentru lipit), un mic spray WD40 si un multitool. Si bineinteles, materia prima, uleiul, pentru a completa la motor sau la filtru!

  1. Protejeaza-ti motocicleta de intemperii dar si de hoti!

Daca pleci intr-un loc necunoscut pentru tine, este bine sa ai in vedere protejarea bunului in fata conditiilor atmosferice potrivnice sau a rauvoitorilor. Ce trebuie sa faci in acest caz? Nu uita sa incluzi in bagajele tale husa pentru motocicleta. Husa previne degradarea caroseriei motocicletei in caz de ploaie, roua, vant, praf sau soare arzator. In plus, pentru a sta linistit pe timp de noapte, nu uita nici de un sistem antifurt, fie chiar si un lant, blocator sau alt sistem de prevenire a furturilor.

  1. Ia cu tine aliati de nadejde pentru a naviga in siguranta!

Acum cand poate ai reusit sa citesti instructiunile de baza dintr-un manual de service motociclete, te poti preocupa si de siguranta navigatiei. Cu certitudine ca poti folosi motocicleta ta si pe drumuri off-road, nu doar pe cele publice! Asa ca, busola sau hartile pot suplini eventualitatea in care nu mai ai semnal pe telefonul mobil sau nu reusesti sa te descurci pe baza indicatoarelor si semnalizarilor rutiere. In plus, poti descarca foarte usor, chiar gratuit, orice service manual pentru motociclete direct online din websiteuri gen https://www.repair-manuals.eu/


[sursa foto: motorcycle.com]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro